Després dels atemptats de Barcelona sembla que ha crescut la sensibilitat sobre una qüestió que durant molts anys ha passat sense pena ni glòria malgrat les tossudes denúncies d’unes quantes entitats: els fils del negoci armamentístic, una teranyina que genera grans guanys econòmics i que causa enormes pèrdues humanes.
La venda legal d’armament és una activitat especialment opaca. Requereix l’autorització del govern, però el registre de les exportacions està classificada com a secret oficial, tant per a la població com per als parlamentaris. Això impossibilita saber quin tipus d’armes s’exporten ni la destinació que tenen. Els informes oficials es despatxen amb una informació molt més lleugera del que convindria. Tot fa pensar que l’únic criteri que es té en compte és el lucre dels fabricants, tot i que la Unió Europea prohibeix explícitament l’exportació d’armament a països que violen drets humans, o estats en conflicte.
L’altra qüestió espinosa del tema armamentístic és que sovint la fabricació de material de guerra no apareix com a tal, queda amagada i emmascarada sota la recerca de noves tecnologies i per tant es fa difícil de detectar i d’exposar a l’opinió pública.
Espanya és el sisè o setè exportador d’armes del món. Els productes més venuts són les aeronaus militars i els vaixells de guerra. En el període 2005-2014, el 16 % de les exportacions (511 milions d’euros) es va destinar a països de l’Orient Mitjà. El govern promou l’exportació d’armes a través del Ministeri de Defensa i estableix la possibilitat de subscriure contractes de govern a govern, de manera que l’Estat esdevé garant del compliment dels acords.
No penséssim pas que Catalunya no forma part d’aquesta teranyina. Segons la Fundació Delàs, hi ha 35 empreses d’armament a Catalunya, algunes de les quals estan subvencionades per la Generalitat. En trobareu informació al web de la Fundació Delàs d’Estudis per la pau.
Cal, doncs, un treball polític i de sensibilització, amb constància i determinació, més enllà de les emocions del moment.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada