divendres, 15 de setembre del 2017

Alcalde, obri els col·legis

Benvolgut alcalde Carlos Ruiz,

S’apropa la data de l’1 d’octubre i molts ciutadans de Viladecans ens sentim desemparats i exclosos quan sentim les seves declaracions on afirma que l’Ajuntament –el de tots– no col·laborarà en la celebració del referèndum cedint espais i cridant a la participació. Ho fa argüint que aquest és il·legal i que la solució al procés que viu Catalunya és una reforma federal.

 El cert és que hi ha drets que són inherents a les nacions i a les persones, les reconeguin o no les lleis vigents, com el dret d’autodeterminació dels pobles. I també hi ha lleis injustes: l’apartheid era legal, així com que les dones no poguessin votar, o segregació per raó de color de pell; durant molts anys el col·lectiu LGTBI no tenia els seus drets reconeguts. Com a progressistes estic convençut que els socialistes d’abans i d’ara no s’han amagat darrere la llei per impedir l’exercici dels seus drets sinó que han lluitat per canviar-les, i arribat el cas, transgredir-les, amb desobediència i mobilització social. Davant la impossibilitat de pactar el referèndum, i amb una justícia polititzada que interpreta la llei de forma centralista i restrictiva, del costat de qui esteu?

Ens dieu que el que voleu que votem és la vostra reforma federal. I què podem esperar de bo quan heu de pactar amb PP i Ciutadans per reformar la Constitució? Amb el PP que recollia signatures contra la reforma de l’Estatut, amb C’s que es vol carregar la immersió lingüística. Els successius governs a Espanya han demostrat no creure’s les autonomies, per què hem de pensar que acceptaran un pas d’encara més descentralització? No oblidem els cops de porta al pacte fiscal ni com el senyor Guerra (PSOE) deia “nos hemos cepillado el Estatut”. Ens venen la versió 2.0 del “apoyaré...” del senyor Zapatero? Davant la impossibilitat de reformar Espanya molts catalans hem decidit fundar una República al servei de les persones, i per això al Parlament hi ha 72 diputats per la independència i no pel federalisme. I per això cada Diada surten milions de persones per demanar un Estat propi i no una reforma federal. Perquè quan el PSC ens nega el referèndum per dir si volem esdevenir una República, ens estan imposant de facto una de les opcions, la seva, el NO, i això fa molt poc de demòcrata. Tenen por de saber què decideix la ciutadania?

Totes les enquestes diuen que el 80% de catalans estan d’acord que la situació es resolgui votant. Les urnes mai poden ser el problema sinó la solució. La solució a la situació de bloqueig i dia de la marmota on Catalunya viu instal·lada des que el Constitucional va retallar l’Estatut votat per la majoria de catalans. Les urnes són la possibilitat que els ciutadans expressin la seva voluntat, per dir República Catalana o Monarquia borbònica. Si us plau, no decideixin per nosaltres. Recentment el també alcalde socialista de Terrassa, Jordi Ballart deia: “La gent té el dret de vot, i jo no sóc ningú per a impedir això i no col·laborar-hi”. No ho comparteix?

El dia 1 d’octubre els ciutadans de Viladecans votarem, amb la seva col·laboració o sense. De vostè depèn, en el moment clau de Catalunya, passar a la història com l’alcalde que va posar bastons a les rodes o el que per sobre de les sigles va facilitar l’exercici de la democràcia a la nostra ciutat. Encara hi és a temps.

Cristian Jurado