divendres, 15 de setembre del 2017

Alegria, és festa major

S’acaba la Festa Major i amb ella, tot un seguit d’actuacions musicals, focs i expressions de cultura popular. 

Tot va començar, com sempre, la tarda del dia set de setembre, amb un pregó de festa en el qual aquest any ha participat com a pregoner un molt bon esportista de la nostra ciutat, Sergio Garrrote. Tot seguit, ha vingut l’Espavilada dels mamuts, els focs d’artifici, la Mamullada, correfocs, castellers, Rudecans, actuacions a la fira i moltes més propostes culturals i esportives durant els dies de festa.

Una festa major, en la qual com és habitual, hem tingut la pluja com una indesitjable convidada  però a la qual s’ha afegit un altre element que ha pogut afectar la participació: un cap de setmana de quatre dies.

Malgrat aquests elements, crec que hi ha hagut una bona resposta ciutadana a la que ha estat  una bona oferta cultural i de lleure, en què els actes més tradicionals es barregen amb ofertes no tan tradicionals però ja estimades i esperades per tothom.

Penso que la nostra festa és un element viu i que s’ha d’anar millorant amb el temps, tant en el que és la participació de la gent com de la proposta. 

Per un costat, hem de caminar vers una festa major en què cap ciutadà o ciutadana no en quedi al marge. Aquesta festa és un espai de trobada de la ciutadania i hauríem d‘aconseguir que en aquestes dates tan especials, ni la pluja ni un cap de setmana llarg i temptador no faci que baixi la participació de la gent. 

Per altra part, encara que la proposta d’activitats és prou bona, s’ha de continuar pel camí de reforçar les propostes de les entitats. Si les associacions i entitats tenen bona salut, l‘oferta d’activitats és molt més forta i de més qualitat. I això, no és qüestió de quatre dies, és treball i esforç tot l’any.

Està bé fer algun concert amb els músics del moment però crec que és molt convenient fomentar activitats en què la gent sigui protagonista. Hi ha activitats en les quals el veïnat ja no només ve a mirar sinó que els hi agrada interactuar i ser part de l’activitat festiva.

Crec que no seria mala idea que les entitats que fan activitat festiva durant la Festa Major formessin part en la decisió de la programació. També crec que totes les entitats, haurien de fer el possible per engrandir la nostra Festa Gran. Em pregunto si podrem veure, en un futur, un seguici d’entitats de Festa Major.

Ara que ja s’acaba, ens resta un any per construir, entre tots, la festa del 2018, però ja hem de anar fent propostes per l’altra Festa Major, la d’hivern, que tindrem al gener.

Miguel de la Rubia