Tothom educa” no és un titular, és la frase que resumeix quelcom més complex alhora que bàsic i lògic.
Un nadó aprèn les regles del joc de la vida en breus mesos. Distingeix perfectament els límits del que li han ensenyat a casa que està bé o està malament. El nadó assumeix el rol què té a la societat d’una manera molt ràpida també; si és nen o nena, si és el germà gran o el petit, o si no és un nen estimat.
Al voltant dels tres primers anys de vida tindrà ja les seves manies, i també ben definit el caràcter. L’haurem fet valent o valenta, o prudent o molt inquiet, respectuós, divertida....
La família, l’entorn, la TV, el parc de sota casa, l’escola bressol o els hàbits hauran deixat ja l’empremta (bona o dolenta) en el petit o petita.
Ara començarà l’escola i allà les i els mestres l’ajudaran a desenvolupar eines per aprendre. Coneixerà nous companys als quals estimarà i altres que no estimarà tant. Podrà fer activitats organitzades per l’Ampa i coneixerà més monitors i més amics.
Cada persona, cada espai i cada activitat que de manera repetida té contacte amb aquest nen o nena, tindrà molt pes en la seva forma de pensar. Per això és tan important que tota la ciutat tinguem la corresponsabilitat de l’educació de la nostra canalla.
L’èxit educatiu és un objectiu polític molt clar a la nostra ciutat, però èxit educatiu no és només èxit escolar i rendiment educatiu. És la suma d’aquests dos amb la de garantir les oportunitats i les eines per desenvolupar-se com a ciutadà o ciutadana a qualsevol edat.
Tots aquí hi tenim una responsabilitat. S’educa amb l’exemple, quan anem pel carrer i llencem un paper a la paperera, o quan donem les gràcies amb un petit gest si un cotxe ens deixa el pas. Quan som una entitat i col·laborem o desenvolupem un projecte intergeneracional, quan el municipi programa música per a nadons, quan la ciutat genera serveis esportius, quan estem al parc i ajudem els nens i nenes de tots a repartir el temps del gronxador, i un infinit etcètera.
I òbviament s’educa quan s’aposta per l’educació des de l’administració desenvolupant projectes a les escoles que ajudin a detectar les múltiples intel·ligències, ritmes i entorns personals d’aprenentatge per tal que cada alumne tingui oportunitats. Eduquem apropant les arts i explicant que la música, la dansa, el dibuix o el teatre són activitats que recolzen el desenvolupament de competències com ara el càlcul o la comprensió oral. S’educa provocant que als centres educatius tinguin recursos per apujar la motivació tant dels professionals com dels alumnes, perquè una persona aprèn quan s’ho està passant bé.
Des del departament d’educació generem recursos com la formació de pares i mares per garantir que tots els projectes d’innovació educativa que impulsem o recolzem a les aules, els puguin conèixer per poder complementar-los a casa i multiplicar els seus efectes. En posaré només un exemple: el projecte d’emocions.
Gestionar les nostres emocions pot ser un dels exercicis més beneficiosos a la nostra vida, ja que totes les decisions que prenem venen subjectes a una emoció. Si a l’escola ajuden als nostres petits a detectar i gestionar emocions, és un gran avenç per assolir l’èxit educatiu. Estem formant els claustres de les escoles de Viladecans i les famílies perquè el projecte sigui de tots i es faci gran i efectiu.
Sabem que com a municipi no tenim competències en ensenyament, no podem decidir què s’estudia ni com, ni quants mestres hi ha o quantes línies s’obren, però com a ciutat ens hem traçat l’obligació ètica i política de posar totes les nostres eines al servei del fet educatiu en el seu ampli sentit. Volem ser la ciutat què aprèn cada dia a ser millor i més educadora, volem ser la ciutat on les oportunitats no s’escapin. Volem ser la ciutat de la corresponsabilitat i de la innovació educativa i del concepte educatiu 360º.
I si tu també penses així, has de formar part d’aquesta comunitat educativa, participa a la nostra Xarxa d’Innovació Educativa, un espai on estar al cas de tot, on podràs aportar, conèixer a gent que treballa a la nostra ciutat per l’educació, famílies molt implicades i experts. http://www.viladecans.cat/ca/xie
Gisela Navarro
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada