dimarts, 15 de juny del 2021

Albert Ruiz, amb el Mamut de Viladecans

Ens trobem al cau del Mamut, aquell espai mig secret de la Torre Modolell que amaga dues de les figures més estimades de Viladecans: el Mamut i la Mamuteta. El passat 8 de maig l’Albert Ruiz, apassionat professor d’història a secundària, va ser elegit president de la Coordinadora d’Entitats El Mamut de Viladecans, substituint Josep Mumany, que portava ja un bon grapat d’anys fent aquest servei.

– Com us vau conèixer amb el mamut?

Vaig començar amb el mamut deu fer uns 8 anys. Un dia passejava per la plaça, em vaig apropar a la paradeta que hi havia muntada durant la Festa Major i em vaig animar a inscriure’m. Vaig entrar a la Colla del Mamut per fer alguna cosa dins del poble, perquè la meva vida estava molt centrada a Barcelona i tenia ganes de ser més actiu a la meva ciutat.

– Com ha passat el confinament, el mamut?

El mamut i la mamuteta han passat el confinament sols i ensopits. Realment no ha estat possible fer res amb ells. Hem procurat fer alguna activitat virtual, però presencialment no han sortit al carrer.

Ara estem treballant perquè treguin la trompa al carrer per la Festa Major d’Estiu, encara que enguany segurament no serà possible fer la mamullada. Però anirem escalfant motors.

Per què una mamuteta?

El mamut va començar fa més de 10 anys i té la seva pròpia colla, però en un cert moment ens va semblar interessant que estigués acompanyat d’una altra figura, més lleugera, en què els nens i nenes poguessin ser més protagonistes, perquè gaudeixin del bestiari. És una forma d’integrar-los en les activitats associatives de festa i de cultura de Viladecans. És un projecte engrescador i obert a tothom. I si els pares s’animen a formar part de la Colla del Mamut, encara millor!

– El Mamut va generant vida al seu voltant...

Sí, el mamut va néixer de les entitats i sempre ha col·laborat amb les entitats. Un exemple és el grup de percussió que va sortir de l’escola Goar i que ara molt sovint acompanya el mamut quan ens cal soroll. Fins i tot algun membre de la nostra colla s’ha integrat en aquesta nova entitat. 

El mamut és del poble i quan una entitat ho demani en la mesura que puguem hi participarem. L’únic que volem és que sigui un bestiari apolític. No anirem a donar suport polític a cap ideologia, perquè és de tothom.

El mamut també és present, si ens ho demanen, a les escoles. Convidem els nens més petits a conèixer-lo de la vora i aprofitem per explicar el rerefons dels mamuts a la nostra ciutat. Els ensenyem el museu de Viladecans i fem una jornada didàctica i distesa al voltant del mamut.

– La mamullada és un dels actes de la Festa Major que té més èxit.

Sí, quan vam començar amb la mamullada no podíem imaginar-nos que arribaríem a reunir tantíssima gent que estaria esperant el dia 8 de setembre a les 16,30 per començar la cercavila d’aigua. Que hi hagi bèsties d’aigua d’altres poblacions que vinguin espontàniament per participar-hi amb nosaltres és un indicador d’aquest èxit.

El mamut també té altres sortides fixes. Fa uns anys que fem una festa també a l’estiu, que anomenem la Nit Golfa, que és més per a joves i adults. Una cercavila de nit, una mena de correbars que sol acabar amb un concert o un DJ amb música per passar-nos el millor possible. Tenim també la Festa Major d’Hivern, on fem una cercavila o un vermut. També ajudem els Reis d’Orient a fer la visita pel poble i els acompanyem a la cavalcada.

– Porteu a passejar el Mamut fora de Viladecans?

Fem sortides quan ens ho demanen. Intentem dir que sí, si la gent de la Colla pot, perquè és una manera de donar a conèixer Viladecans i la seva cultura pròpia. Igualment, de vegades demanem a bestiari de fora que ens acompanyi en las festes. 

– Com us organitzeu?

El mamut té la seva colla, que gestiona el dia a dia de cada acte, però també hi ha la coordinadora d’entitats, formada per totes les entitats de Viladecans que donen suport al mamut. És una forma d’anar a la una i de sumar esforços per fer la festa més gran amb la participació d’altres grups que fan cultura popular. 

– Quins són els reptes del Mamut?

El mamut té un gran repte: aconseguir la unió de tots els veïns i veïnes de Viladecans. Volem evitar que les diferents cultures que comparteixen espai a Viladecans quedin aïllades les unes de les altres: els de tota la vida, els que han vingut de fora o d’altres llocs d’Espanya, o d’altres països i que tendeixen a quedar compartimentats. La idea és promoure aquesta cohesió, aquesta integració mútua entre tots. 

La colla del mamut i la coordinadora d’entitats estan obertes a tothom qui hi vulgui participar. Faig una crida a tota la gent de Viladecans, especialment als més joves, que sembla que els costi més entrar a la colla, que vinguin, que participin amb nosaltres, que vinguin a disfrutar, a gaudir, a passar-s’ho bé. Quan ara hem renovat la junta, hem procurat que els joves hi siguin ben representats. S’ocuparan a partir d’ara de la comunicació. Ens interessa que els joves hi entrin, amb empenta, i que es facin seu el mamut i la manera de treballar, per tal de garantir que el mamut tingui un futur llarg.

Mercè Solé