divendres, 15 d’octubre del 2021

Resiliència

Definició: capacitat de l'individu per a afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, i per recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses.

Resiliència ha estat una de les paraules que hem hagut d'incorporar al nostre vocabulari per definir una actitud positiva i de superació personal i col·lectiva davant d'aquesta pandèmia que ens està tocant viure. Per a molts, el mot ens era desconegut. No sabíem que aquesta actitud de buscar sempre un costat positiu i intentar aprendre de les coses més difícils viscudes, tingués un nom. Ara sí, molts ens podem descriure com a resilients.

I avui us vull compartir el que per a mi ha estat una reafirmació en primera persona, de la gran feina de cohesió social i superació personal que es realitza en una de les entitats més antigues d'aquesta ciutat: l'Agrupament Coral La Lira.

Si per a totes les entitats sobreviure a les mesures de tancament i de seguretat dictades pel Procicat, ha estat immensament complicat, no us podeu imaginar el que ha estat mantenir l'activitat en una activitat que implica cantar plegats, escoltant les altres veus i integrant la teva a la de la teva corda.

Doncs els resilients de La Lira, vam continuar cantant. Durant el confinament domiciliari ens va donar per realitzar tres vídeos on el nostre director va haver de renovar-se com a tècnic audiovisual. Vam cantar des de casa, treballant cançons de manera individual i cadascú gravant la seva veu amb els nostres mitjans domèstics disponibles i el nostre director en Josep Mª Fradera, va realitzar la seva màgia i vam publicar dos videos genials. 

I no podíem deixar de cantar plegats, i vam buscar opcions per poder continuar la nostra classe setmanal amb format online. Aquí va ser quan els de La Lira hem après una altra paraula: delay, que defineix el retard de segons que es pateix quan en una videoconferència, el so que emets arriba més tard que el que estàs sentint.

Doncs amb aquest marc de condicions impossibles per a seguir amb l'activitat, hem seguit, hem continuat cantant, hem continuat aprenent, cant i tecnologia plegats. Hem assajat des de casa, des del carrer, des dels parcs, des del banc de davant de la nostra seu el Pau Picasso… Hem superat tots els impediments possibles, hem ofert dos concerts de Festa Major i un de Nadal sense pràcticament assaig presencial i hem mantingut allò que ens fa sentir orgullosos, l'esperit de La Lira que al 2022 ja sumarà 77 anys.

La Lira la componen persones de totes les edats. I és per això, que cal valorar l'esforç de totes aquelles que, malgrat que les seves capacitats tecnològiques inexistents els impedien de seguir, han après a superar-ho i en podem estar ben orgulloses. També, ho estem dels altres membres que per circumstàncies personals no han pogut estar físicament a la pantalla, però sí que han estat presents recolzant l'entitat.

Això va fer que a la primera oportunitat de tornar a reunir-nos, tots estiguéssim allà, recuperant la tan anhelada presencialitat. Al mes de maig l'església de Sant Joan ens cedia el seu espai per assajar plegats, i des d'octubre, després de més d'un any i mig de tancament, hem tornat al Pau Picasso a assajar els dimecres al vespre. Amb aprenentatge i energia renovats, moltes ganes i molta il·lusió posada en un nou projecte: el musical de Queen. 

Calia compartir amb Viladecans aquesta història de resiliència, una de tantes, de la qual podem estar orgulloses com a poble, que ens ha de fer sentir-nos orgulloses de les veïnes i veïns que empenyen any rere any, el batec cultural de la nostra ciutat.

Recordeu: no cantem per ser feliços, som feliços perquè cantem ;-)

Natàlia Morant i Garrido