divendres, 15 d’octubre del 2021

Salvem el Delta del Llobregat: no a l’ampliació de l’aeroport


El passat dia 19 de setembre milers de persones i centenars d’entitats es van manifestar a Barcelona en contra de l’ampliació de l’aeroport pel greu impacte ecològic que suposaria ja que afectava directament un espai tan important com la Ricarda, al Prat del Llobregat. L’ampliació plantejada per AENA es faria a càrrec d’una zona d’hàbitat únic de flora i fauna. Una zona d’especial protecció per a les aus inclosa dins de la Xarxa Natura 2000, per a la preservació i conservació dels hàbitats. 


Aquesta ampliació, que va ser “ajornada” als pocs dies per part del govern espanyol, tenia afectació directa no tan sols en els espais naturals del Delta del Llobregat sinó també i de retruc a la zona agrícola de Viladecans i el Prat, el rebost de l’àrea metropolitana. D’aquests camps s’obté el 20% de la producció total d’hortalisses de Catalunya. 

El Delta del Llobregat, el segon en importància després del de l’Ebre, conté zones humides de la desembocadura del riu, llacunes, pinedes, platges i aiguamolls. És una zona estratègica per a la protecció de les aus. 

L’ampliació proposada va lligada (com no!) a grans plans immobiliaris com la construcció de zones de serveis o la creació d’una ciutat aeroportuària. A la lletra petita, de la que gairebé ningú no en parla, l’ampliació suposa també la urbanització d’entre 200 i 300 hectàrees per fer parc logístic, hotels, restaurants, aparcaments, centres comercials, centres de negoci, etc.

Jaume Muns