El Projecte A-PORTA, té per objectiu l’apoderament veïnal, no només a través de la contractació de persones del mateix barri on es desenvolupa l’acció elegida sinó en el enfortiment de les capacitats de les persones visitades. El projecte desenvolupat al barri de la Montserratina, ha consistit en la detecció de situacions de vulnerabilitat energètica i de vulnerabilitat relacional (xarxes de relacions febles, aïllament o solitud no desitjada) on un gran nombre de llars s’han beneficiat de millores en les factures de subministraments.
Proposta d’intervenció A-Porta al barri de la Montserratina
Partint de la base que la gent dels barris té habilitats útils, sovint invisibles i gens o poc valorades, volem generar un dinamisme nou valorant aquestes competències. En definitiva, aprofitar la capacitat d’iniciativa dels veïns i veïnes en benefici del seu barri. Per tant, el projecte identifica els recursos personals dels veïns i veïnes més vulnerables, per millorar les seves habilitats mitjançant la creació de serveis que facilitin la relació amb les institucions i agents locals.
Com a conseqüència, també, genera entre els habitants una dinàmica col·lectiva, creativa i integradora per al seu barri.
En resum, el projecte acosta els serveis al veïnat, i en coordinació amb serveis socials, pretén detectar per prevenir sobre tots els aspectes que tinguin a veure amb la seva qualitat i condicions de vida (la salut, la pobresa, la violència masclista, la immigració, etc.). El nostre projecte es basa en el contacte veí a veí, per tant arriba a cada família, crea vincles, informa, secunda, i empodera les persones.
Aquesta interacció la fan unes persones a les quals hem anomenat Picaportes, que són una xarxa de veïns i veïnes carismàtiques que hauran de crear un dinamisme dins dels barris populars. Els Picaportes són persones del mateix barri, compromeses, respectades, carismàtiques en el seu entorn i solidàries amb el conjunt dels habitants del seu barri. És la manera d’ajudar a les persones per a accedir als serveis, conèixer les seves necessitats i donar respostes. La seva tasca és escoltar a la gent per a després poder passar les informacions que creuen que els poden ser d’utilitat, així com recursos i claus de canvi per a incorporar i millorar la seva vida quotidiana en el dia a dia. A través d’aquest contacte i relació, a més, els habitants visitats surten del seu aïllament i fins i tot poden arribar a incorporar-se a actes o esdeveniments que siguin profitosos per a la comunitat. Els Picaportes estan formats en missions, planificades entre els actors locals i l’administració i que són d’interès comunitari. Són persones que dediquen unes 25 hores al mes a aquesta tasca. Treballen en equip coordinat i supervisat per un coordinador o coordinadora.
Recursos humans
11 picaportes a 25 hores (treball de camp 10 mesos)
1 coordinador o coordinadora durant 11 mesos a jornada completa
1.200 habitatges
Resum dades A-PORTA Montserratina
Total de llars a visitar: 1.200
Total de llars visitades amb entrevistes 694: (58%)
D’aquestes llars hem obtingut les següents dades:
El 6% de les llars visitades no poden adequar la seva llar al fred o a la calor
El 6% han tingut, en alguna ocasió, retardament en el pagament de factures.
60 persones han estat ateses pels tècnics d’inclusió i serveis socials i informades i acompanyades als recursos més adients segons les seves situacions particulars.
34 persones poden ser susceptibles de trobar-se en situació d’aïllament i/o solitud no desitjada.
Encarna Luna
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada