diumenge, 15 de maig del 2022

Ens tornem a veure les cares

A les escoles i instituts catalans, els més petits i adolescents han viscut en tornar de vacances el seu primer dia sense mascareta després de dos anys. Tanquen així una etapa on no podien gaudir dels somriures dels seus companys i amics. Tot i això, els especialistes asseguren que treure’s la mascareta pot comportar problemes a nivell de salut mental en una minoria, sobretot després de dos anys amb la mascareta posada. Segons asseguren alguns psicòlegs especialitzats en infància i adolescència, la majoria dels nens estaran feliços amb la novetat, però asseguren que hi ha una petita part que pateix més inseguretats i sense la mascareta pot sentir-se vulnerable. Per als nens, dos anys és molt.

Ansietat, sensació de vulnerabilitat, inseguretat. És el que experimenten alguns adolescents quan s’han de treure la mascareta. Els experts ho anomenen síndrome de la cara buida. Han estat amb la cara tapada dos anys, que són essencials en la formació de l’autoimatge i l’acceptació d’un mateix. La mascareta ha servit de refugi, sobretot en persones especialment tímides o que tenen problemes de baixa autoestima. Ara, el fet de destapar-se i quedar totalment exposats els representa una dificultat molt més gran que en el cas dels adults.

Tot i això l’ús de mascaretes a les aules de primària i secundària de Catalunya deixarà de ser obligatori després de vacances. Serà abans que el Consell de Ministres aprovi la fi de l’obligació de les mascaretes en espais interiors, excepte en centres sanitaris i transport públic, mesura que entrarà en vigor a tot l’Estat properament.

L’últim dia de classe abans de Setmana Santa, els conselleres Josep González-Cambray i Josep Maria Argimon van enviar una carta a tots els centres educatius catalans per anunciar-los que la mesura, tot i el decret espanyol, entraria en vigor abans a les escoles catalanes. Salut publicarà al DOGC la matinada de dilluns a dimarts la resolució per flexibilitzar l’ús de les mascaretes entre els alumnes de primària i secundària.

A les escoles, dimarts, però a la feina i als interiors, dimecres.

A partir de dimecres, la mascareta deixarà de ser obligatòria als espais interiors a tot l’Estat, amb excepció dels transports públics, els centres sanitaris i les farmàcies. Els serveis de prevenció de salut laboral de les empreses també poden determinar l’ús obligatori als seus recintes tancats.

Doncs ja ho veieu. Després de totes aquestes informacions dels mitjans, un retorn a la vida sense mascareta per a alguns pot ser un alliberament, per a d’altres potser significarà conèixer-nos de nou o retrobar-nos. S’ha acabat l’incògnit i la disfressa.

En qualsevol cas, recordem que mai no s’ha descartat que s’hagin de fer passos enrere i per això podria ser que en algun moment tornés a ser obligatori portar la mascareta en interiors, si la situació epidemiològica així ho aconsella.

Montserrat Pastor