divendres, 15 de desembre del 2023

Mocs, tos i malalties respiratòries: recomanacions

 

Amb l’arribada de l’hivern, les infeccions de les vies respiratòries es fan presents, afectant sobretot els més petits, menors de dos anys. Aquestes infeccions, en la seva majoria víriques, poden causar molèsties comunes, però no necessàriament indiquen problemes de defenses del sistema immunitari.

Símptomes i virus

Els símptomes habituals inclouen mucositat, tos (seca o productiva), febre (que pot variar), i malestar lleu o moderat. És important conèixer els virus que poden causar símptomes rellevants com la grip, la bronquiolitis i fins i tot la Covid-19, que en alguns casos pot ser greu.

Els virus que ocasionen símptomes a destacar són:

Grip (Virus de la Influenza): La grip, causada pel virus de la Influenza, es caracteritza sovint per una febre elevada que pot mantenir-se durant uns cinc dies i anar acompanyada de dolors generalitzats. En els bebès, pot manifestar-se exclusivament amb febre.

Bronquiolitis: La bronquiolitis es presenta quan un lactant mostra una respiració més accelerada del normal, amb marques a les costelles i enfonsament de la panxa. En aquests casos, és important sospitar dificultats per respirar i consultar immediatament amb el pediatre.

Covid-19: En la majoria dels casos, els símptomes de la Covid-19 solen ser lleus, però en alguns casos poden evolucionar cap a formes més greus, amb la possible aparició de complicacions. És crucial estar alerta als signes i buscar assistència mèdica si és necessari.

Transmissió i prevenció

La transmissió d’aquests virus és fàcil, passant per l’aire, el contacte directe i la compartició d’objectes amb persones infectades. Per prevenir-los, no hi ha tractament preventiu, però es poden seguir algunes recomanacions senzilles com cobrir la boca en tossir o esternudar, rentar-se les mans regularment i ventilar els espais quan hi ha malalts a casa.

Tractament i cures

En cas d’infeccions respiratòries, no es necessiten antibiòtics i el tractament se centra en fer que els nens se sentin més còmodes. Això inclou donar antitèrmics en cas de febre, assegurar una bona hidratació per fluïdificar les secrecions i realitzar rentades nasals per millorar la respiració.

Vacunació infantil del 2023

Una novetat important és la inclusió de la vacunació sistemàtica contra la grip per als nens de 6 a 59 mesos. A més, es comença la immunització contra el VRS (Virus sincicial respiratori) per als nadons nascuts entre abril i setembre al CAP i entre octubre i març a l’hospital. També es recomana la vacunació contra la Covid-19 per a tots els nens a partir de 5 anys.

Amb aquestes mesures senzilles i les novetats en la vacunació infantil del 2023, busquem mantenir als nostres infants sans i feliços durant la temporada d’infeccions respiratòries.

Equip de professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Sud