divendres, 15 de desembre del 2023

Unes festes d’hivern culturals

 

S’apropa Nadal i des de la Biblioteca de Viladecans es celebren aquestes dates especials amb activitats, tallers, decoració festiva i el tradicional sorteig del lot cultural entre les usuàries i usuaris del servei.

Les butlletes es reparteixen des de fa unes setmanes entre aquelles persones que agafen documents en préstec. De fet, un cop agafats els llibres han de demanar la seva participació en el taulell de préstec, situat al vestíbul. Es dona una butlleta per usuari amb cada préstec. El guanyador serà el número que coincideixi amb les tres darreres xifres del número premiat (primer premi) al sorteig de la Loteria de Nadal, el dia 22 de desembre. Aquest sorteig de la panera cultural, que es celebra des de 2015, vol premiar tots aquells usuaris i usuàries que utilitzen el servei i participen de l’activitat de la Biblioteca durant tot l’any.

El lot cultural està format per llibres infantils i d’adults de narrativa i coneixements i compta amb novetats literàries destacades de 2023. Un lot que és una recompensa per als amants dels llibres i la lectura.

A més del sorteig, els tallers i activitats nadalenques també seran les protagonistes d’aquestes dates. Dilluns 18 de desembre, hi haurà un taller de diorames d’hivern. Una activitat original i sostenible de creació d’escenes i històries hivernals en tres dimensions a partir del reciclatge creatiu de paper i cartó. Una proposta per gaudir i fomentar l’expressió artística amb materials simples i ecològics. L’activitat està adreçada a infants a partir de 8 anys o de 6 anys acompanyats d’un adult.

També per al públic infantil està prevista, en col·laboració amb el departament municipal d’Educació, l’activitat del Planetari (27 de desembre i 4 de gener). Sota el títol Els secrets del cel nadalenc i El cel de l’hivern, la proposta vol endinsar als infants en un viatge per descobrir quins estels es poden observar les nits de Nadal, quina fase lunar hi haurà, quina és l’Estrella de Betlem i un munt de sorpreses més. Està indicat per a infants de 3 a 5 anys acompanyats d’un adult.

Per als adults també hi haurà una activitat especial relacionada amb les festes. Dilluns 11 de desembre, es farà un taller de creació de llibretes de regal. Es reciclarà i reutilitzarà paper i cartó per aprendre a enquadernar llibretes que es poden convertir en un regal personalitzat aquestes festes.

Durant aquesta dies, hi haurà un horari especial. La Biblioteca romandrà tancada els dies festius i dissabtes, és a dir, 23, 25, 26 i 30 de desembre així com 1 i 6 de gener. La resta de dies de les festes d’Hivern l’horari serà de dilluns a dijous de 15 a 20.30 hores i divendres de 9 a 14.30 hores.

Des de la Biblioteca, a més, es prepararà un aparador especial amb la temàtica de Nadal i l’hivern.


A les dues seran les tres

Sergi Pàmies

Barcelona: Quaderns Crema, 2023

Als contes d’A les dues seran les tres, la memòria es converteix en revisió de l’experiència, la crònica en compromís amb el passat i la fantasia en un joc que, en funció de l’estat d’ànim, il·lumina, pertorba o reconforta. Esdeveniments històrics o anècdotes deliberadament privades es confabulen en favor de la narració, sempre eloqüent i persuasiva, en què Sergi Pàmies, fidel a una veu i a un estil inconfusibles, aprofundeix en el domini de la tendresa i la digressió, així com en l’equilibri entre la ironia i la perspicàcia. Tot al servei d’una mirada, resignadament incerta, sobre el pas ja sigui endavant o enrere del temps.

 

Memorias de Shangay:
30 años de historia LGTBIQ+ en España

Alfonso Llopart, Jose Mola, Roberto S. Miguel

Barcelona: Libros Cúpula, 2023

Existeix tota una generació de persones LGTBIQ+ que ha crescut amb Shangay com la seva revista de capçalera. Memòries de Shangay fa un recorregut de la història de la comunitat LGTBIQ+ a través dels 30 anys de la icònica revista, amb reportatges a personatges emblemàtics de la comunitat com Alaska, Mónica Naranjo, Marta Sánchez, Ana Torroja, Alejandro Amenábar o Miguel Bosé, i textos de la seva pròpia ploma. Aquest llibre explica la història del col·lectiu i també els moments en què es va forjar el  canvi d’un país de valors catòlics, apostòlics i romans al país divers, inclusiu i lliure.


Una història sense clixés

Davide Calì

Barcelona: Cruïlla, 2023

Una jove lectora molt exigent no accepta clixés en aquesta història. No hi ha princeses en perill, dracs i bruixes malvades, ni violència ni alcohol, ni cavallers que salven princeses. Però els contes clàssics i de fades estan plens de clixés i detalls políticament incorrectes i si vols eliminar-los tots, pots obtenir resultats bastant estranys. Una atrevida història que desemmascara els clixés dels contes clàssics infantils per a lectores i lectors de més de 6 anys.