divendres, 15 de desembre del 2023

Pastorets des de mitjans del segle XIX

L’any 1852 ja es van fer Pastorets a Viladecans. Fins ara teníem notícia dels Pastorets que es feien el darrer terç del segle XIX. Doncs ara hem de tirar més enrere. Fa 171 que un grup de viladecanencs, encapçalades per Joan Amat Sala, van engegar una tradició que ha arribat fins als nostres dies. I juntament amb els Pastorets, també, altres representacions teatrals. No és que cada any es representessin els Pastorets, perquè, per exemple, en un cert moment, les autoritats van prohibir les obres de teatre amb personatges religiosos i es devien aturar les representacions, i de fet també actualment no es fan cada any: aquest, per exemple, no en tindrem, però és d’esperar que l’any que ve tornin. Cada any no es representaven, però la tradició va anar perdurant fins avui.

Aquesta notícia que els Pastorets porten dalt dels escenaris viladecanencs més anys dels que ens pensàvem l’hem coneguda gràcies a l’article que publiquem en aquest número del Punt de Trobada a la secció de recerca que mensualment ens ofereixen Manuel Luengo i Xavier Calderé –si bé aquest darrer es va retirar fa uns mesos de les seves col·laboracions, però tornarà quan li sigui possible–. Una secció que és una important aportació per conèixer les nostres arrels ciutadanes, i que, sens dubte, prestigia la nostra revista.

I bé. Manuel Luengo, en el correu amb què ens adjunta el seu article, comenta: “Un altre fet important és la societat civil que hi ha al darrere dels primers pastorets del vuit-cents, fet que vol dir que contra tot pronòstic teníem una societat dinàmica, rural i amb una situació econòmica precària però que maldava per estar al capdavant de la modernitat”. I, en efecte, així és com cal valorar aquella iniciativa del 1852. I per això la volem destacar en aquest editorial, com un nou estímul a l’activitat associativa, cívica i social, que és el que dona solidesa als pobles i ciutats.