diumenge, 15 de setembre del 2024

El Punt de Trobada, una bona oportunitat per a joves i adolescents

 

L’afirmació d’aquest títol és una mica temerària, ho sé. Però la nostra revista ja fa anys que forma part d’aquesta iniciativa del Departament d’Educació que vol vincular els joves que fan estudis secundaris amb les entitats del seu entorn.

El Punt de Trobada s’ofereix, amb gran flexibilitat, perquè els joves es facin seva la revista: individualment o en petits grups. De fet no hem tingut gaire èxit: només la Noa, una noia magnífica, va participar de la iniciativa i va col·laborar amb nosaltres. Però jo crec que la revista ofereix oportunitats importants:

La de treballar en equip. Amb altres companys i companyes i també amb la nostra redacció. Gent de la mateixa edat, i gent molt més gran. Els joves han de tenir els seus espais, però el contacte intergeneracional és una gran riquesa per a joves i grans.

La de fixar-se en l’entorn proper, observar. Tant en el que els passa a ells (allò que senten i pensen), com el que passa a d’altres joves, com el que passa al barri i a la ciutat.

La de donar a conèixer les circumstàncies, anhels, inquietuds, problemes de la gent jove.

La d’expressar-se amb arguments i distingint tant com sigui possible entre la pròpia opinió i la informació objectiva de forma intel·ligible per a un públic molt divers.

La d’aprendre i exercitar els diversos gèneres periodístics: entrevistes, articles d’opinió, reportatges, fotografies...

La d’aprendre i exercitar les diverses formes que pot adoptar la comunicació: escrits, imatges, vídeos...

La de gestionar xarxes socials.

La de dur a terme disciplinadament tota la preparació d’un article o vídeo amb totes les -sovint invisibles- feines que comporta.

En definitiva, es tracta d’aprendre a comunicar. Útil per a futurs periodistes i comunicadors, però útil també per a aspirants a influencer. Perquè al darrere de les xarxes, dels vídeos i de les revistes cal aclarir bé els objectius, fer una bona planificació, aprendre les tècniques necessàries i, sobretot, una gran disciplina i perseverança.

Dubto que hi hagi gaire joves que ens llegeixin. Però almenys profes, monitors i monitores, educadors i educadores, pares, mares, germans, germanes, oncles, tietes, cosins i cosines, veïns i veïnes, podeu ajudar-nos a difondre aquesta activitat, a què es pot accedir individualment o en grup a través dels instituts.

Moltes gràcies. I si algú, jove o gran, amb institut o sense, es vol afegir a la redacció, serà benvingut!

Mercè Solé