diumenge, 15 de setembre del 2024

El 3-30-300: La declaració de Viladecans

 

L’octubre de 2022, en el marc de la trobada anual de les ciutats espanyoles que integren la Red de ciudades + Biodiversidad que es va celebrar a la nostra ciutat, es va aprovar per unanimitat l’anomenada declaració de Viladecans, que promou als municipis aplicar la regla 3-30-300, per esdevenir municipis més saludables, amb més biodiversitat i ser més resilients al canvi climàtic. En què consisteix aquesta regla, que a Viladecans ja s’està planificant i afecta a la totalitat del municipi? Desgranem-ho.

El 3

Cada resident d’una ciutat o poble, cada viladecanenc, ha de poder veure almenys tres arbres des de casa, l’escola o el lloc de treball. Han de ser arbres d’una certa entitat, millor grans. Els estudis científics demostren que menys arbres però de mida gran tenen uns efectes més favorables per a la salut mental i física dels residents que un nombre major d’arbres però de menor tamany. Els tres arbres que els viladecanencs hem de veure des de les nostres finestres poden ser entesos com un indicador de l’espai verd visible de la ciutat, a més a més de tenir un paper important en albergar biodiversitat, refredar l’espai públic, reduir l’efecte illa de calor, afavorir una menor demanda energètica en els edificis de l’entorn, filtrar contaminants, mostren els ritmes de la natura i fan els carrers i les places més agradables visualment.

El 30

Tots els barris d’una ciutat han de tenir com a mínim, una cobertura arbòria del 30%. Les ciutats han d’esforçar-se per aconseguir un percentatge més alt quan sigui possible, però com a mínim ha de ser del 30%. És important destacar que el 30% no és a nivell de ciutat, sinó dels barris, ja que si no pot provocar una desigualtat arbòria segons les zones de la ciutat. Els estudis científics han demostrat àmpliament la importància de la proximitat i del desenvolupament de la capçada dels arbres per proporcionar refredament necessari a l’espai públic, crear espais confortables, i comportar els beneficis per a la salut mental i física, a més a més de capturar CO2 i esdevenir uns elements claus per assolir la neutralitat climàtica, objectiu que Viladecans s’ha marcat per al 2030.

El 300

Segons multitud d’estudis científics i les recomanacions de l’OMS, cada ciutadà hauria de disposar d’un gran espai verd públic a menys de 300 m de casa seva, a uns 5 minuts caminant, aproximadament. L’OMS suggereix un espai verd públic d’almenys una hectària, però això de vegades pot ser difícil d’aconseguir. La mida de l’espai verd és important, ja que s’associen a més oportunitats recreatives i amb nivells més alts de biodiversitat. Aquests espais verds, a les ciutats mediterrànies, com Viladecans, poden ser rambles arbrades o avingudes de vianants que funcionen com a espais verds de facto, amb prou arbres i vegetació per donar ombra, generar espais de convivència veïnal, i albergar biodiversitat.


El 3-30-300 a Viladecans

La combinació d’aquestes tres recomanacions configura un full de ruta per a una transformació urbana, i que en el cas de Viladecans és l’essència del pla de naturalització, que ja està en marxa i en els propers anys ha de transformar Viladecans en una ciutat amb molt més verd, a tots els barris. A Viladecans tenim uns 22.000 arbres urbans, i força zones on el primer “3” de la regla ja es compleix. Però també és cert que hi ha molts més carrers i barris sencers on hi ha un dèficit important d’arbrat, i els residents no veuen els tres arbres d’entitat que la regla aconsella. És un repte aconseguir que tots els residents de Viladecans verifiquin el 3 de la regla. En això estem.

En quan al 30, estem lluny encara d’arribar al 30% com a mínim de coberta arbòria a cadascun dels barris de la ciutat. El desplegament del 3 ens ajudarà, així com el pla de naturalització, que ha definit el desenvolupament del que s’anomena infraestructura verda de la ciutat, amb la creació de boscos urbans, més zones arbrades, que ens ha de fer arribar al 30% de coberta arbòria a cada barri en els propers anys. L’any 2030 hem d’arribar a com a mínim tenir 30.000 arbres urbans consolidats.

Finalment, el 300. Aquest és del que estem més a prop pel que fa al conjunt de la ciutat, gràcies al fet que Viladecans és una ciutat compacta, gairebé del que es coneix com de 15 minuts, envoltada de zones verdes com la riera de Sant Climent, el parc Agrari, la muntanya del Montbaig i la serra de Miramar, i de zones de vianants que fan aquesta funció de zona verda, tal i com descriu l’autor de la regla (veure el paràgraf final). En algun cas no són 300 metres la distància d’una llar a les zones verdes d’entitat, però gairebé. En altres zones, l’urbanisme no permetrà poder tenir a menys de 300 metres una zona verda (caldria enderrocar illes de cases!), però sí que a menys de 500 metres. En qualsevol cas, la gran majoria dels viladecanencs tenim i tindrem a uns 300 metres zones verdes d’entitat. Cal per això no fer trampes, i definir bé aquestes zones verdes d’entitat. Una rotonda no ho és!

Per a més informació sobre la regla 3-30-300 aquest és l’article científic de l’autor de la regla, el Dr. Cecil C. Konijnendijk, en accés obert:

https://link.springer.com/article/10.1007/s11676-022-01523-z

Jordi Mazon