diumenge, 15 de setembre del 2024

Festes i associacionisme

                                 

S’acaba una Festa Major 2024 remullada no amb la tradicional Mamullada, però si per les pluges que han anat deixant ruixats a la nostra vila. De totes maneres, una molt bona Festa Major.

Per a les associacions que treballen fort durant molt de temps les activitats, l’associacionisme té un sabor agredolç.

Per un costat, la part menys agradable és l’esforç que suposa la preparació de les activitats, però, sobretot, la tramitació continua que requereix la vida associativa fa que costi molt consolidar projectes associatius. En el cas del Mamut de Viladecans el canvi de Junta ha suposat, com sempre, un reguitzell de tràmits feixucs que els compliquen la preparació d’activitats.
Donar d’alta els canvis en la “Gene” i l’Ajuntament, actualitzar dades, tramitar convenis, protecció de dades, assegurances, demanar permisos... Tot això, afegint que una part de la Junta ha d’aconseguir signatures electròniques, certificats digitals i que tota la documentació s’ha de presentar de forma electrònica, és més que res una mena de gimcana digital. Tot és part de l’entrebanc que suposa tanta paperassa. No és gens fàcil gestionar una entitat. En aquest aspecte, també hem de dir que l’acompanyament de l’administració local (l’Ajuntament) al Mamut de Viladecans en aquests processos ha funcionat molt bé, ja que els responsables els han ajudat en tot el que han pogut.

Per l’altra part, la dolça, es nota com les activitats acomplertes tenen una molt bona acollida i se sent com el Mamut de Viladecans, ara com ara, és una entitat estimada per la ciutadania de Viladecans. Entre altres reptes, s’ha constatat al juliol, una Nit Golfa que avança a poc a poc. Una proposta festiva que va millorant i que en aquest 2024 ha començat amb un nou objectiu perquè el veïnat s’autoorganitzi entorn de penyes per a una participació més col·lectiva en les festes. Aquest estiu, estant limitades el nombre de penyes i superant les previsions, han participat deu penyes amb més de 150 persones. Per tant, la participació global en aquesta festa s’ha incrementat de forma clara de manera que ha estat una de les activitats festives preferides per joves i no tan joves.


En la Festa Major, després d’una tradicional Espavilada, el Mamut de Viladecans ha recuperat l’aigua encara que sent conscients del període de forta sequera d’on venim i amb un format diferent de la Mamullada, han volgut que els mamuts facin una Festa dels Mamuts.

També amb el desig d’una ràpida recuperació dels recursos hídrics el Mamut de Viladecans ha fet una proposta de “La Festa de la “Dansa de la pluja”. Una iniciativa en la qual han participat diversos elements del bestiari popular que els ha acompanyat durant algunes “Mamullades” i que ha consistit en una Cercavila, la presentació del bestiari, la dansa i el posterior ball col·lectiu d’una dansa africana per la pluja. Tot això, finalitzat amb dos grups de música local.

Per poder realitzar més i millors activitats per part del món associatiu s’ha de recolzar el foment i desenvolupament de l’associacionisme, el seu treball en xarxa i posar eines a l’abast dels diversos grups. Només amb entitats i juntes directives fortes es podrà aconseguir la continuïtat i el treball de moltes de les associacions. Tot això, hauria de ser un objectiu tant de les mateixes entitats com de les institucions.

Miguel de la Rubia