diumenge, 15 de setembre del 2024

Connectant amb el bosc

Forest Shuffle és un joc en el qual heu de crear un hàbitat sostenible per a la fauna i flora del bosc. Bàsicament es compon de 158 cartes que representen arbres, animals, insectes, fongs i plantes. També hi ha: 14 cartes de referència que aclareixen les funcions de certes cartes, 3 cartes d’hivern, 5 cartes de cova i un tauler que representa el clar del bosc. És un títol al qual hi poden jugar de 2 a 5 jugadors alhora amb una edat mínima, en principi, de 10 anys. La duració mitjana de les partides és de 40-60 minuts.

Primer de tot s’ha de col·locar el clar del bosc a l’abast de tots. Després, cadascú ha de rebre una carta de cova i se la posa al davant. Les sobrants es retiren de la partida. Es deixen a part les tres cartes d’hivern. Amb les 158 cartes que representen animals, insectes, arbres... es forma un munt. Segons el nombre de participants, d’aquest munt s’han de retirar de la partida certa quantitat de cartes: amb 2 jugadors, 30; amb 3, 20; amb 4; 10; amb 5, cap. A continuació, es divideix el munt que ha quedat en tres parts. Es tria qualsevol part i es fiquen dues cartes d’hivern aleatòriament en ella i es remena. Un cop remenada, es posa a sobre de tot l’última carta d’hivern. Després, les altres dues parts del munt dividit es posen a sobre de la que té les cartes d’hivern, formant el munt de robatori.

D’aquest tothom heu de prendre sis cartes, que poseu a les mans. 

El vostre torn consisteix en fer una de les dues opcions que hi ha: robar dues cartes o bé jugar una carta i comprovar el clar del bosc.

Robar dues cartes

Podeu robar dues cartes del munt de robatori, dues del clar del bosc o bé una de cada lloc. Mai podeu tenir més de 10 cartes en la vostra mà. Així doncs, si en teniu 9 a la mà, només en podreu robar una; si en teniu 10, no podreu robar.

Jugar una carta i comprovar el clar del bosc

Per jugar una carta al davant vostre només heu de baixar-la de la vostra mà i pagar el seu cost amb cartes també de la mà. Les cartes que decidiu sacrificar les heu de posar al clar del bosc. N’hi ha algunes que no costen res.

Podeu pagar amb qualsevol carta de la mà, però algunes disposen de bonificacions que s’activen quan es paga amb cartes que comparteixen el mateix símbol d’arbre que la carta jugada. Exemples de bonificacions són robar immediatament X quantitat de cartes del munt de robatori, tenir un torn extra de forma immediata, jugar gratuïtament una carta de la mà que tingui un símbol concret...

Altres cartes també tenen els que s’anomenen efectes. N’hi ha de dos tipus: hi ha els instantanis, que s’activen en el moment en què es juga la carta que els conté i prou; els permanents, que són típics dels fongs i entren en funcionament sempre que s’assoleixin les condicions que demanen, per tant, es poden aplicar més d’un cop per partida.

Si baixeu un arbre, el poseu on vulgueu de la vostra pròpia àrea de joc. A més, heu de robar del munt de

robatori una carta i posar-la al clar del bosc. Això no s’aplica amb la resta de cartes que baixeu de la mà a la vostra àrea de joc, només amb els arbres. Els arbres tenen tots quatre espais per posar cartes. Les que són animals, insectes, fongs i plantes es troben dividides horitzontalment i verticalment.

Això vol dir, per exemple, que una sola carta pot tenir un llop i al mateix temps una guineu. Així doncs, quan jugueu una carta dividida heu de triar quina de les dues opcions voleu i pagar per ella tal com s’ha explicat anteriorment, aplicant els efectes i bonificacions corresponents, si escau. Jugada la carta

i triada l’opció desitjada, heu de posar-la sota un dels vostres arbres de tal manera que aquest tapi l’opció no volguda i deixi visible l’altre.

Cada arbre, insecte, animal... puntua d’una manera concreta al final de la partida. Per exemple, si teniu una guineu rebreu dos punts de victòria per cada llebre que tingueu al vostre bosc. No obstant, les  llebres com a tals donen un punt per cadascuna que en tingueu. Així doncs, podeu veure que tant la guineu com la llebre es complementen perfectament.

Es tracta de combinar les cartes d’aquesta manera per obtenir molts punts de victòria al final de la partida. Un altre exemple serien les papallones, que com més espècies diferents tingueu més punts rebreu, i el pinsà borroner, que se les menjaria i donaria dos punts per cada una.

Pel que fa a la cova, la qual comenceu amb ella tenint-la al davant vostre, dona un punt de victòria

per cada carta que tingui a sobre. Per posar-hi cartes s’han de jugar certs animals que permeten fer-ho com un efecte.

Un cop jugada la carta desitjada, heu de comprovar que el clar del bosc no tingui 10 o més cartes. Si les té, heu de descartar-les totes per tal que quedi buit.

La partida continua així fins que surtin les tres cartes d’hivern. En aquest moment la partida acaba immediatament i es passa a puntuar totes les cartes que hàgiu baixat. La part de comptar els punts de victòria és una mica complicada si no es fa amb cert ordre i s’ha de vigilar una mica. Guanya la partida qui hagi aconseguit més punts. Si hi ha empat, la victòria es compartida.

Personalment, Forest Shuffle el vaig provar perquè un usuari el va portar un dia a una de les nostres activitats associatives. Em va agradar, però encara no em decidia a comprar-me’l. Recentment em va tocar explicar-lo en un dels esdeveniments en els quals col·laborem a Barcelona i em va acabar de convèncer.

Així doncs, aquesta ressenya l’he escrita tenint el joc des de fa poc, convertint-se en un dels meus favorits. Realment és molt simple d’aprendre, perquè de regles en té molt poques. Podeu tornar-vos una mica bojos amb tants símbols i combinacions que hi ha entre tantes cartes, però això és el que m’encanta d’ell. Em manté totalment concentrat durant tota la partida i se’m passa el temps volant.

Per afegir més, té unes il·lustracions força boniques. Un punt més per mi, que m’agraden els jocs amb una estètica molt forta. Si teniu l’oportunitat, proveu-lo, sobretot si us agraden els jocs que són de temàtica de naturalesa.