diumenge, 15 de setembre del 2024

Nou Club de Lectura de Narrativa Històrica

 

La narrativa històrica serà la protagonista del nou Club de Lectura organitzat conjuntament per la Biblioteca i el Museu de Viladecans. Aquesta proposta està adreçada a totes aquelles persones amants de la literatura històrica que vulguin compartir les lectures, fer anàlisi dels llibres proposats i debatre al voltant del contingut i la forma d’aquest gènere. La narrativa històrica es caracteritza per ser una obra de ficció, que recrea un període històric preferentment llunyà i en la qual formen part de l’acció personatges i esdeveniments no ficticis. Una lectura que permet apropar-se al passat, imaginar com van ser les diferents èpoques i, fins i tot conèixer detalls de la vida quotidiana que habitualment no s’expliquen en els llibres d’història.

Per poder participar en aquest club, cal inscriure’s a Ca n’Amat - Museu de Viladecans o a la Biblioteca fins a completar les places previstes. La inscripció pot realitzar-se a la Biblioteca de manera presencial, per telèfon (937 077 294) o bé per correu electrònic (b.viladecans@diba.cat). Per fer-la a Ca n’Amat - Museu de Viladecans caldrà arribar-se a aquest espai de dimarts a diumenge de 10 a 14 hores i dimarts i dijous també en horari de tarda de 16.30 a 19.30 hores. A més es pot trucar per telèfon (935 190 809) o escriure un correu electrònic a museu@viladecans.cat.

Els interessats o interessades hauran de tenir el carnet de la Biblioteca, ja que es farà el préstec dels llibres proposats des d’aquest servei. Aquells que no el tinguin només han de passar per la Biblioteca amb el DNI i, de manera gratuïta, podran fer-se aquesta targeta.

Les trobades del Club de Narrativa Històrica es faran el tercer dijous de mes a les 18 hores a l’edifici de Ca n’Amat - Museu de Viladecans, al carrer d’Àngel Guimerà, 12. Aquest equipament és un espai emblemàtic de la ciutat que s’encarrega de la investigació, conservació, presentació i difusió del patrimoni cultural de Viladecans per entendre els esdeveniments del passat. Un lloc singular i molt indicat per desenvolupar un Club de Lectura sobre història. La durada de la trobada és daproximadament una hora.

El dinamitzador del Club de Narrativa Històrica serà Xavier Sánchez, que és autor de diversos treballs de recerca històrica publicats a les Trobades de Centres d’Estudis i Estudiosos d’Eramprunyà, vicepresident de La Rutlla - Centre d’Estudis Santboians i divulgador d’història i patrimoni de proximitat al blog El marge. Sánchez serà l’encarregat de moderar les sessions, la participació dels assistents i aportar continguts externs com altres llibres complementaris, investigacions, pel·lícules o música que enriqueixen la lectura proposada.

La primera sessió, un cop fetes les inscripcions, serà el dijous 17 d’octubre i s’informarà sobre la dinàmica del club, es faran les presentacions del dinamitzador i persones inscrites i s’entregarà la primera lectura per comentar el 21 de novembre. La novel·la triada per començar el nou club serà A Bàrcino de Maria Carme Roca. Una lectura trepidant sobre la Barcelona romana, que descriu els secrets més íntims del protagonista, un personatge que va passejar amb orgull el nom de la seva ciutat per tot el món. L’autora, Maria Carme Roca, amb una setantena de llibres publicats, s’ha especialitzat en novel·la històrica i ha obtingut diversos premis literaris com el Premi Prudenci Bertrana el 2018 amb el llibre El far.

Aquest nou club de lectura se suma als ja existents a la Biblioteca: Club de Narrativa, Feminista, Club del Còmic, de Teatre, Club de Debat i el Book Club. Aquestes trobades compten amb una gran participació i són espais per gaudir i compartir les lectures, a més de punts de trobada per debatre i conèixer a altres persones amb interessos comuns i amb coneixements, impressions i històries diferents.

Un lugar soleado para gente sombría

Mariana Enriquez

Barcelona: Editorial Anagrama, 2024

Mariana Enriquez torna als contes amb dotze històries d’horror. Dotze relats sobre el mal i la presència de monstres que sorgeixen de sobte en la realitat més quotidiana, en grans ciutats o petits pobles recòndits. Després del seva monumental i aclamada novel·la Nuestra parte de noche, Mariana Enriquez torna al relat i demostra que segueix en plena forma com a gran continuadora i renovadora del gènere de terror, al qual ha portat a les més altes cotes literàries. En un dels contes, una dona manté a ratlla als fantasmes que caminen per un barri perifèric de Buenos Aires. En una altra història, una parella lloga una casa per a unes vacances en un poble que ha anat perdent habitants des que el tren va deixar de passar. En una altra peça, els voluntaris d’una ONG que reparteix menjar per barris marginals són perseguits per uns nens d’ulls negres. En una altra, una periodista que investiga la història d’una noia desapareguda en un hotel a Los Angeles acaba enfrontant-se a una altra llegenda de la ciutat. L’escriptora explora així nous camins, noves dimensions.

Democràcia i cura: mercats, igualtat i justícia

Joan C. Tronto

Barcelona: Raig Verd Editorial, 2024

Les persones s’enfronten a un dèficit de cura: tenim massa feina, hi ha massa exigències, no tenim prou temps per poder cuidar adequadament els infants, la gent gran, i a nosaltres mateixos. Alhora, la implicació en la política a molts països del món arriba a baixos històrics, tot i que hauria ajudar-nos a cuidar millor, la veiem com una cosa llunyana. Democràcia i cura argumenta que necessitem repensar la democràcia, així com els nostres valors i compromisos fonamentals, des d’una perspectiva cuidadora. Joan Tronto argumenta que hem de revisar com el gènere, la raça, la classe i el mercat desvien el treball de cures, i pensar la llibertat i la igualtat des de la perspectiva de fer les cures més justes. La idea que la producció i l’economia són la principal preocupació humana i política ignora la realitat: la cura és al centre de la vida humana, però actualment és fora de la política. Democràcia i cura busca les raons d’aquesta desconnexió i argumenta a favor de fer de la cura el punt central de la política democràtica.

Natura: endevina, busca i troba

Manon Bucciarelli

Barcelona: Blume, 2024

Llibre il·lustrat per aprendre jugant de les diferents espècies d’animals i vegetals. L’obra explica, per exemple, que cada ésser viu fa una funció en el seu entorn o que entre les espècies es produeixen un gran nombre d’interaccions, moltes vegades positives, d’altres, cruels, però sempre profitoses. També que algunes n’alimenten d’altres amb els seus excrements o a costa de la seva vida, mentre que d’altres ofereixen aixopluc, una mica d’ombra o calor. Insisteix que, tot i que algunes espècies estan amenaçades, i amb elles, tot l’equilibri del seu entorn, els científics en descobreixen de noves cada dia. Una immersió al cor de 16 ecosistemes, de les jungles als rius, dels abismes als horts, passant per les ciutats i les muntanyes per descobrir més de 90 espècies vegetals i animals tot divertint-te.