diumenge, 13 d’octubre del 2024

Plaça Europa 1988

 


A finals dels anys 80, l’actual Plaça Europa era un solar mig abandonat que com a molt es feia servir com a aparcament de cotxes o per guardar contenidors d’escombraries.

Ara la plaça Europa s’ha convertit en un parc, on hi ha un centre d’atenció primària i un escenari de moltes actuacions del Teatre al carrer.

 Jaume Muns

Pinsà comú (Fringilla coelebs) Espai Natural Remolar-Filipines, 13 de desembre de 2014

                                 

Estat de conservació a Catalunya: Preocupació menor. Hivernant comú al Delta. Espècie amb dimorfisme sexual. Els mascles tenen al ventre, el pit i les galtes de color salmó. El front negre, el cap blau pissarra. El dors és marró i el carpó verdós. Les femelles tenen un plomatge dominat per tons marrons apagats. Tant els mascles com les femelles tenen taca blanca a l'espatlla. És una au omnívora, s'alimenta de llavors, insectes, brots i baies. No és una espècie amenaçada.

Eio Ramon

En defensa dels drets humans

 

La Biblioteca de Viladecans ha col·laborat, activament, les últimes setmanes amb el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans del departament municipal de Cooperació i Solidaritat. Una iniciativa que té com a objectiu visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que sofreixen. Aquest projecte, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, format per ajuntaments que destinen una part dels seus pressupostos a finançar accions de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional, i gestionat per l’ONG Comissió Catalana d’Acció pel Refugiat, es desenvolupa des del 2013 i compta amb la participació de trenta ajuntaments i vuit entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global. 

Una de les activitats més destacades i emotives va ser la visita a la Biblioteca de la il·lustradora marroquina Zainab Fasiki. L’artista, autora de dos còmics que es traduiran aviat al castellà, va reflexionar sobre la situació de les dones al Marroc i com encara els cossos i la sexualitat estan condicionats per la tradició, la cultura, la religió i les lleis. Va explicar que va començar a dibuixar per mostrar amb les seves il·lustracions com es sentia i a quines situacions s’enfronten les dones del seu país i de la resta del món. 

En aquest sentit, va denunciar les conseqüències que va suposar la colonització francesa i el nivell de corrupció política que existeix al país. Malgrat això, el seu discurs va ser esperançador i va instar a totes les dones a sumar forces per lluitar contra la falta de drets i les desigualtats. L’acte va estar dinamitzat per la sexòloga Silvia Català, que va reconèixer la importància de comptar amb referents com la Zainab Fasiki.

Una altra de les propostes desenvolupades dins d’aquest projecte a la Biblioteca és l’exposició fotogràfica Nana i Fàtima, dones sota setge a Gaza, que romandrà al vestíbul de l’edifici fins al dia 28 d’octubre. A través de les imatges de la quotidianitat de les dues dones, s’obre una finestra per conèixer comessobreviu sota els intensos bombardejos i lassassinat constant de civils després dun any de conflicte. Les fotografies van ser realitzades per una de les protagonistes del relat, la Fàtima Shabair, que tal com explica a l’exposició va passar de fotografiar nuvis a fer-ho “a infants que han mort i edificis que han caigut”. El projecte fotogràfic es va inaugurar amb la presència de ChenéGómez i EnricMiratvillas, delONGCREART, entitat que juntament amb RUIDO Photo han creat lexposició. 

El programa Ciutats Defensores dels Drets Humans va comptar també amb la presència de Nickie Azzam, activista palestina que lluita per l’autodeterminació del poble palestí i contra el genocidi de Gaza, que va explicar la seva trajectòria i lluites en una conferència a l’Àtrium.

Des de fa més d’una dècada, el projecte de cooperació ha convidat més de setanta persones defensores dels drets humans de més d’una trentena de països d‘arreu del món, molts dels quals estan amenaçats, perseguits i han estat privats de llibertat. Tanmateix, han fet diverses campanyes per exigir l’alliberament de defensors i defensores empresonades per lluitar a favor dels drets civil i polítics. Aquests treballen, s’organitzen i lluiten per protegir els drets de les dones, del col·lectiu LGBTIQ+, el dret a la pau, els de les persones migrades i refugiades, de les minories ètniques i nacionals, el dret a la llibertat d’expressió i opinió, a la memòria democràtica, a l’autodeterminació, és a dir, el dret a una vida digna. 

Los escorpiones

Sara Barquinero

Barcelona: Lumen, 2024

Els protagonistes, Sara i Thomas, es veuen embolicats en l’entramat d’una teoria de la conspiració dirigida pels poders polítics i econòmics, que pretenen controlar els individus a través de la hipnosi i els missatges subliminals en llibres, videojocs i música per a induir-los al suïcidi. Tots dos porten a coll desequilibris emocionals i, mentre es teixeix entre ells una relació inclassificable i poderosa, decideixen investigar sobre aquesta secta el nom de la qual és el d’una de les poques espècies animals que prefereix matar-se abans que continuar suportant el dolor. Des de la Itàlia dels anys vint, passant pel sud profund dels Estats Units en els vuitanta, fins a arribar a l’època actual a Madrid, Bilbao, un poble perdut de l’Espanya rural i Nova York, aquesta és una història sobre l’angoixa existencial, la solitud i la necessitat de creure en alguna cosa, sigui el que sigui, per trobar el sentit a la vida. Sara Barquinero brinda una experiència de lectura que obsessiona, inquieta i arrossega al lector fins al final.



Dagfrid a pèl

Agnès Mathieu-Daudé

Barcelona: Flamboyant, 2024

Dagfrid, la nena vikinga protagonista d’aquest conte, explica l’última aventura amb la seva família. I sorprèn dient: “Als vikings no ens fa por el mar furient. En principi, vaja. Entre el pare que es mareja quan navega i el meu germà, a qui no deixen fer res, la meva família no va mai gaire lluny. Per sort, tenim l’oncle Èrik, que va anar a viure a Groenlàndia. Així que, quan vaig saber que la meva cosina Helda es casava, se’m va escapar un crit d’alegria. Un casament viking sempre és una festa, però és que si, a més, hi afegeixes una travessia a la vikinga...”. Un conte per infants de 7 a 10 anys.


Domingo flamenco

Olivier Schrauwen

[Logroño]: Fulgencio Pimentel, 2024

Un còmic monumental sobre l’avorriment i la idiocia contemporània, d’un dels dibuixants de còmic europeus actuals més innovadors i interessants. Un dia típic en la vida Thibault: es desperta, vaga per la casa, s’emborratxa, posposa qualsevol treball, no aconsegueix llegir ni una sola frase del llibre que té entre mans, es droga i no es relaciona amb absolutament ningú. Domingo flamenc és una narració que entreteixeix, fil rere fil, no sols la vida del seu protagonista, sinó el corrent de la seva consciència, i que acaba abastant la vida de tota una ciutat durant un dia tan èpic com poc memorable.

Zombis + Animals = Animazombis!

                                 

Sí, tal i com ho estàs llegint. Aquest joc de taula, més concretament de cartes, tracta literalment d’animals que s’han convertit en zombis i que volen menjar-se el teu cervell. T’agradi o no has de lluitar per desfer-te de les cartes de la teva mà i del teu cementiri per evitar així a l’horda i fer que es mengin a la resta de rivals. A Animazombis  poden jugar alhora de 2 a 5 jugadors amb una edat mínima recomanada de 8 anys. Les seves partides duren al voltant dels quinze minuts.

Al començament de la partida has de rebre 9 cervells de la reserva i un suport per a cartes al qual, des d’ara, anomenarem cementiri. Remena les 50 cartes que conté el joc i forma un munt de cara avall. D’aquest munt agafa tres cartes: dues d’elles te les deixes a la teva mà i l’altra al cementiri. Repeteix aquest pas dues vegades, fins que tinguis 6 cartes a la mà i 3 al cementiri. Fet això, ja pots jugar la partida.

Es juga per torns i es procedeix en sentit horari. Quan sigui el teu torn has de fer els dos passos següents:

Jugar una carta de la teva mà o bé diverses d’un mateix número.

Al començament de la partida l’horda està buida. L’horda és l’espai comú per tothom al centre de l’àrea de joc on es van posant, en una única pila, les cartes que es van jugant. Com que aquesta està buida al començament, pots baixar una carta de qualsevol número. A partir d’aquí, sempre s’ha de jugar una carta que sigui d’un valor superior a l’última que s’hagi jugat en l’horda.

Si baixes diverses cartes d’un mateix número, una la deixes en l’horda i la resta les pots distribuir com vulguis entre els cementiris de la resta de participants.

Si pel motiu que sigui no vols jugar una carta en l’horda o, simplement, no pots atenent a les regles anteriors, has de procedir així: primer, es descarta tota l’horda (queda buida); segon, perds un dels teus cervells (si era l’últim que tenies, la partida acaba immediatament); tercer, roba dues cartes del munt, una la poses en el teu cementiri i l’altra la deixes en la teva mà (si el munt per robar s’esgota, agafa totes les cartes descartades i fes un munt nou); quart, fas un altre torn immediatament.

Completar la teva mà

Si després de fer el primer pas tens menys de tres cartes a la mà, agafa les que calgui del teu cementiri per tornar a tenir-ne tres. Si has passat el teu torn al següent jugador i t’has oblidat de fer aquest pas, no podràs omplir la teva mà amb cartes del teu cementiri fins que arribis a aquest pas en el teu pròxim torn.

Es juga d’aquesta manera fins que un jugador es queda sense cartes a la mà i al seu cementiri. Quan això passa, la ronda actual acaba immediatament. Al jugador que ha aconseguit jugar totes les seves cartes no li passa res, però la resta perden tants cervells com cartes els quedin a les seves mans i als seus respectius cementiris. Arribat en aquest punt, si un jugador es queda sense cervells, la partida s’acaba i guanya aquell que en tingui més. Si tothom té encara com a mínim un cervell, s’ha de preparar una nova ronda, tal com s’ha explicat al començament d’aquest article, però sense tornar a repartir 9 cervells, esclar, només es reparteixen les cartes als jugadors seguint el procediment detallat i es forma un munt nou per robar amb les que sobren. La partida també pot acabar de forma immediata enmig d’una ronda si algú es queda sense cervells per no haver pogut jugar una carta de valor superior a l’última que hi hagi en l’horda.

Ja per últim mencionar certes cartes especials que hi ha, que són el Mosquit, la Rateta i la Bestiola. El Mosquit és un 0 que es pot jugar sobre qualsevol número (un salvavides, podríem dir...). La Rateta permet descartar l’horda, incloent-la a ella, i jugar un nou torn. La Bestiola obliga al següent jugador a que baixi una carta de valor menor de 8.

A més, certes cartes tenen també el símbol d’un dau a dalt. Si jugues una carta d’aquestes, has de llançar el dau i aplicar l’efecte que indiqui, sempre que sigui possible. Els resultats del dau permeten, per exemple, prendre a un altre jugador un dels seus cervells, agafar un cervell de la reserva, tenir un torn extra immediatament...

Animazombis és una bona alternativa a altres títols de cartes com són Virus! i Zoop. Mecànicament és molt simple, ja que és baixar cartes de la mà a un descart comú per tothom seguint unes normes senzilles. En ocasions es pot jugar amb certa malícia, ja que mai és obligatori jugar una carta de la mà. Per tant, perdre un cervell a posta per començar una horda des de zero pot ser una bona opció, a vegades, per fer mal als rivals. Certa estratègia té. Aprendre a jugar no costa gens i les partides són realment ràpides. I com a joc de cartes que és, costa relativament poc, al voltant d’uns 17 euros. En el nostre grup de joc va encaixar bé des del començament i en vam fer fortes partides. Quan el portem a esdeveniments també crida l’atenció per l’estètica que té i la presentació de la pròpia caixa, que ja és força curiosa. El recomano per a famílies i grups de gent friki que busquin jocs àgils en tots els sentits.

TEMPS DE COMIATS

                             

No hi ha res per sempre. Encara que moltes vegades sembli que sí, que persones i situacions no canviaran mai al teu voltant. Però ho fan, se’n van, s’acomiaden o es transformen, uns cops per a bé i altres, no tant. I ja mai més tornes a banyar-te en el mateix riu d’abans. T’acomiades i comences a trobar a faltar algú, un lloc, un costum, una manera de fer les coses. Tan sols et resta desitjar el millor a qui marxa o, potser, tornar a algun indret que va ser el teu pa de cada dia i celebrar haver-hi anat en altre temps.

Arribar al final d’un camí mai no és fàcil, encara que ho hagis escollit. Sovint el recorregut és difícil, ple d’obstacles i entrebancs, però, alhora, ple de satisfaccions i sorpreses. Mirem enrere i pensem que segurament ho podríem haver fet millor, diferent… Però ara som aquí, i això no podem canviar-ho! Records, imatges, paraules… ningú no ens els esborrarà, ningú no ens els podrà prendre. Ans al contrari, dependrà de nosaltres que pervisqui al nostre cor.

Hi ha persones que deixen empremta. Aquest octubre, una d’elles, que destaca sobre molts, que sempre ha envoltat la meva feina i que va marcar moments importants de la meva vida, marxa a un altre destí. Ell hi era amb una abraçada quan vaig acomiadar ma mare per a sempre, l’11 d’octubre de fa dinou anys, i quan vaig presentar el meu primer llibre de relats, el juny de fa tres voltes completes al sol. També unes paraules seves, unes flors i un peluix donaven la benvinguda al món al meu fill, fa gairebé vint-i-vuit anys.

Per això i perquè l’aprecio, no puc estar-me de deixar unes paraules escrites dedicades a ell. Si mai no les llegeix, no passa res. El que més m’importa és que jo sé que les he escrit.

Allà on va, segur que li anirà molt bé perquè val i treballa de valent. Perquè sap estar a tot arreu i és exigent, i perquè té això que en diuen carisma. Espero que tingui molta sort i que visqui més moments gloriosos. Com els que hem pogut compartir amb ell. A reveure!

Patricia Aliu
patri.aliu@gmail.com

Estrenarem bisbe

 

Els bisbes Agustí Cortés (a l’esquerra) i Xabier Gómez (a la dreta)

Viladecans anem de novetat en novetat, com si, per un cop a la vida, les autoritats civils i les eclesiàstiques s’haguessin posat d’acord. Coses de l’atzar. Perquè no només canviarem d’alcalde, sinó també de bisbe.

No em sento capaç, ara mateix, d’explicar-vos el procediment per renovar els bisbes. És que ni tan sols aconsegueixo entendre’l gaire. No cal amoïnar-s’hi (o sí): no és ni gaire eficaç, ni gens transparent, ni molt menys participatiu. Sí que els bisbes -i els capellans en general- es jubilen deu anys més tard que el comú dels mortals. I la seva jubilació, a 75 anys, sovint no pressuposa un cessament d’activitat. La falta de capellans i la bona voluntat de molts fa que continuïn en actiu encara durant un munt d’anys. En el cas del nostre bisbe Agustí Cortès, que ha estat fins ara el primer i únic bisbe de la diòcesi de Sant Feliu, des que es va fundar fa vint anys, la seva llarga malaltia no ha aconseguit accelerar un procés de relleu que l’hagués descarregat de responsabilitats en moments prou difícils per a ell. O sigui que la jubilació efectiva li arribarà a 77 anys.

El bisbe Agustí és un home moderat i que no fa gaire soroll. Ha escoltat molt, ha deixat fer i ha estat molt honest en la seva feina. Li agrada anar al fons de les coses, ha buscat coherència entre la seva filosofia i la seva acció, ha actuat amb llibertat i ha donat sempre suport a les accions en favor de qui patia situacions de vulnerabilitat. Encara que aquestes accions el portessin a escoltar coses poc complaents o a trobar-se en ambients allunyats dels àmbits eclesials. És per això que s’ha guanyat l’estima de molta gent.

Amb tot, la veritat és que el bisbe que el substituirà i que serà ordenat a la catedral de Sant Feliu el proper 30 de novembre, és una persona ben interessant, i més en els temps que corren. Es diu Xabier Gómez, és basc, i dominic, té 54 anys. Llegint el seu currículum sembla que és una persona intel·lectualment potent, interessat en el diàleg i en l’art. Dos anys d’estada en el convent dels dominics a Barcelona han estat suficients perquè parli i escrigui correctament el català.

Servidora el vaig conèixer el mes de maig passat, a Madrid. Vaig anar en representació del bisbat a una trobada sobre acollida a Migrants dins les nostres esglésies. Ell n’és el màxim responsable. I vaig quedar impressionada per la seva energia, obertura i claredat. És un dels redactors del document Comunitats acollidores i missioneres. Identitat i marc de la pastoral amb Migrants que els bisbes han fet seu. A banda de fer bons documents, ha tirat endavant i ha impulsat iniciatives solidàries d’acollida, defensa, promoció i integració dels immigrants. Els immigrants cristians són, proclama ell, membres de ple dret de les nostres comunitats cristianes, on sovint són vistos com a pobres que s’han de col·locar només a la cua del rober. Crec que vol i promou una Església activa i coherent amb el seu missatge. O sigui que pinta bé. Ja us ho explicaré.

Mercè Solé

La salut mental

                         

Un any més, el 10 d’octubre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, aquest any sota el lema: Treball i salut mental, un vincle fonamental.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix el concepte de salut com “l’estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties”. Actualment sabem que tant el nivell de benestar autopercebut en les diferents àrees de la nostra vida (social, econòmica, laboral, oci, descans...), com la pràctica d’hàbits saludables marcaran un pes diferencial en la nostra salut i qualitat de vida. Per a aquest benestar físic i mental és fonamental comptar amb entorns segurs i saludables: amb nosaltres mateixos, amb la nostra família, les nostres amistats... i també a la feina, ja que hi passem gran part de la nostra vida.

Les directrius mundials de l’OMS sobre la salut mental a la feina recomanen mesures per a fer front als riscos per a la salut mental com la gran càrrega de treball, els comportaments negatius i altres factors que generen angoixa en el treball. Per primera vegada, es recomana la formació dels directius per tal que puguin prevenir entorns laborals estressants i respondre als treballadors que pateixen malestar emocional. L’objectiu és donar suport a la prevenció, protegir i promoure la salut mental a la feina, i recolzar les persones amb problemes de salut mental perquè puguin participar i prosperar en el món laboral.

Tots i totes som responsables de cuidar la nostra salut i podem ser agents actius a l’hora de cuidar i promoure el benestar emocional, també, en els entorns laborals. Petits canvis, hàbits, actituds, decisions... poden marcar la diferència.

Conrear la salut mental i el benestar emocional és un viatge que requereix dedicació i pràctica constant, integrar aquestes estratègies a la teva vida diària t’ajudarà a tu i al teu entorn. 

En conclusió, quan la nostra salut mental està en equilibri, som més resilients davant de les adversitats i desafiaments vitals i podem fer-hi front de manera efectiva.
La salut mental i el benestar emocional són fonamentals per a una vida plena i significativa, per això hem d’aspirar a cuidar-la i promoure-la a tots els racons del planeta.

Referents de Benestar Emocional de Viladecans


Estratègies senzilles per cultivar la Salut Mental i el Benestar Emocional

Practica l’Atenció Plena (Mindfulness): Implica ser present en el moment actual sense jutjar-lo. Dedica temps cada dia per estar conscient dels teus pensaments, emocions i sensacions físiques. Pots practicar la meditació, centrar-te en la teva respiració o simplement parar atenció a les teves activitats diàries.

Mantingues una rutina equilibrada: Ha d’incloure temps per a la feina, el descans, l’activitat física, l’alimentació saludable i el temps per a tu mateix. Una rutina proporciona estructura i estabilitat emocional.

Exercici físic regular: L’activitat física no sols beneficia el teu cos, sinó també la teva ment: l’exercici allibera endorfines, neurotransmissors que ajuden a millorar l’estat d’ànim i reduir l’estrès.

Estableix i assoleix metes petites, realistes i assolibles a curt i llarg termini. Celebrar els teus èxits, fins i tot els petits, et brinda un sentit d’èxit i millora la teva autoestima.

Fomenta relacions positives: Mantingues connexions socials saludables. Busca temps per estar amb amics i familiars que et donin suport i amor.

Practica la gratitud: Cada dia reflexiona sobre el que estàs agraït. Centrar-te en les coses positives de la teva vida ajuda a canviar la teva perspectiva.

Estableix límits i aprèn a dir No: L’assertivitat permet el respecte cap als altres i cap a tu, per protegir el teu temps i l’energia. 

Aprèn a gestionar l’estrès: Desenvolupa tècniques de maneig de l’estrès, com la respiració profunda, la visualització o el diàleg intern positiu. Troba el que funcioni per a tu i practica-ho regularment.

Fomenta l’aprenentatge i la creativitat: Dedica temps a explorar noves activitats, hobbies o interessos. Estimula la teva ment, això pot augmentar la teva satisfacció i el teu benestar.

Cerca ajuda professional si cal: No dubtis a buscar ajuda si sents que necessites suport addicional.

Inici de curs a Càritas Viladecans

                            

Com cada curs Càritas Viladecans engega motors per iniciar les tasques treballant i acompanyant persones, nens i grans amb situació de vulnerabilitat, ajudant a superar les seves dificultats amb una proposta dignificant.

Els projectes engegats segueixen: de Llengua, Acull, Alfabetització, Brúixola, Reforç, Rober, Aliments, i altres. Tots ells construint esperança, estant al costat de les persones.

 Per tot això, Càritas necessita socis que esporàdicament o puntualment facin aportacions solidàries per poder estar allà on ens necessiten.

Càritas ha creat “Entitats amb cor” posant a l’abast de les empreses una eina per donar suport al desenvolupament de projectes, ajudant a fer una bona tasca social. Poden fer aportacions de caire voluntari, econòmiques i de productes o serveis entre altres.

El voluntariat a Càritas constitueix un pilar molt important i bàsic, el seu compromís dins la societat defensa la dignitat de les persones. Càritas demana persones voluntàries amb ganes de transformar les injustícies i estar al costat d’altres en situació d`exclusió social.

Demanem a tothom que vulgui col·laborar que facin un bizum per poder continuar la tasca d’atendre i ajudar a les persones en situació vulnerable.

Càritas Viladecans / Sant Climent forma part del projecte a nivell estatal “Una nova estratègia del voluntariat”.

Col·labora amb nosaltres! Bizum 09850

Montse Pastor

Una veïna afganesa

 

Carme Santín (a l’esquerra) i Massouda Kohistani (a la dreta)

Ens trobem amb la Carme Santín i la Massouda Kohistani en una cafeteria de la Rambla Modolell. La Carme, que arriba una mica abans, ens explica que col·labora com a voluntària amb una petita ONG, Un gest de calor, que va néixer arran del llarg èxode de sirians que fugien de la guerra cap a Europa enmig d’un entorn molt hostil i en condicions totals de vulnerabilitat i precarietat.

L’acció d’aquesta ONG arriba ara a la societat afganesa, que arrossega una llarguíssima història de conflictes colonials i bèl·lics en els quals la cultura, les necessitats i els drets dels seus habitants desapareixen davant dels valors estratègics del país cobejats per les grans potències orientals i occidentals. La situació de les dones, malauradament, s’ha convertit en una mena de punta de llança on coincideix tant el masclisme secular d’alguns dels pobles que integren l’Afganistan com l’obsessió dels talibans per emmudir i humiliar les dones fins a extrems difícils de digerir. D’aquest inacceptable domini n’han fet un signe d’identitat.

Massouda Kohistani va poder fugir d’Afganistan en els primers dies del retorn al poder dels talibans

– Jo vaig tenir la sort de poder estudiar a la universitat, ciències polítiques, i en el meu país vaig lluitar tant com vaig poder pels drets de les dones i per la pau, sobretot escrivint en diversos mitjans, no només afganesos, també de l’Índia i del Pakistan. Amb l’arribada dels talibans, el 2021, vaig decidir marxar, ajudada per periodistes del diari El País. De fet, mentre era allà, em vaig sentir perseguida i amenaçada i vaig ser colpejada, tant jo com la meva família. He de dir que 17 de les meves companyes d’activisme han acabat sent assassinades.

Massouda ens explica la seva odissea per arribar a l’aeroport i poder obtenir una plaça en un avió. Ens venen al cap les imatges del caos de Kabul i de la desesperació de molta gent que sabia que romandre al país era exposar-se a una repressió sagnant.

- Vas venir directament a Espanya?

– Sí, em vaig instal·lar a Salamanca i de fet em vaig passar dos anys continuant la meva tasca com a activista. Algunes organitzacions, com Amnistia Internacional, em van proporcionar suport i espais on poder explicar la meva situació i la de tantes altres dones. No podem deixar que caiguin en l’oblit.
Amb tot, reconec que explicar una vegada i una altra la situació del meu país al principi em va costar moltíssim, perquè era remoure el meu dolor.

Nosaltres no hi podem estar més d’acord: les imatges impactants dels conflictes ens afecten... una estona. Són substituïts per novetats potser igual de greus, però sembla que no hi hagi lloc per a més. Hem passat dels refugiats de l’Orient Mitjà a Ucraïna i d’Ucraïna a Palestina. I tendim a oblidar el conflicte anterior com si ja estigués resolt, però no.

– En realitat, continua Massouda, una cosa són els discursos que fan els països occidentals, i una altra el suport que implícitament continuen prestant als talibans, a banda de la Xina, que els proveeix d’armes. A Afganistan es barregen la situació geoestratègica, el corredor de la droga, el gas natural... Fa segles que països occidentals, per exemple, utilitzen Afganistan com a projectil mutu o com a camp de batalla entre els seus interessos. I Estats Units sabia quines conseqüències trobaríem les dones i va negociar amb els talibans de forma barroera.

A la conversa surt aleshores aquella novel·leta de Rudyard Kipling, del 1901, Kim de l’Índia, que es va fer molt popular sobretot dins de l’escoltisme, però que sota l’aparença del viatge iniciàtic d’un noiet, es descrivien totes les martingales de l’espionatge anglès i rus a l’Afganistan. I no era cap joc en absolut.

– Com has arribat a Viladecans?

– He viscut un parell d’anys a Salamanca i d’allà em vaig traslladar a Barcelona. Un cop a Catalunya em vaig dedicar a aprendre les dues llengües, tant el català com el castellà, perquè fins al moment, les meves activitats com a ponent de conferències i taules rodones, les havia fet en anglès. La meva llengua materna és el darí, una de les llengües oficials a Afganistan que en realitat és persa.

– Això vol dir que vols establir-te a Espanya?

– Doncs sí. És la terra que m’ha acollit i tampoc no tinc lligams enlloc més. Estic aprenent les dues llengües i tinc una beca per fer un màster sobre prevenció del terrorisme.
Ara estic vivint a Viladecans, en un pis compartit al qual he accedit gràcies a la Universitat.

– I en el futur?

Intervé aquí, apassionadament, la Carme.

– Amb el meu voluntariat a Un gest de calor, vaig veient la dura realitat de les dones que són aquí. D’una banda perquè, si bé és cert que pel fet de ser dones afganeses obtenen amb facilitat la documentació per residir a Espanya i per treballar-hi, a la pràctica no resulta gens fàcil ni aconseguir feina ni, molt menys, un habitatge.
D’una banda els tràmits burocràtics són enutjosos i els ajuts econòmics són limitats, i de l’altra el seu desconeixement de la llengua i de l’entorn, així com el racisme latent, els dificulten moltíssim treballar i encara més instal·lar-se en una habitació com a rellogades, ja no diguem un pis.
Moltes dones viuen amb gran angoixa l’interrogant del seu futur. Els ajuts com a refugiats són limitats i elles necessiten un llarg període d’adaptació. Per sort compten amb suport dels Serveis Socials i dels municipis, però em temo que tot plegat és insuficient.

Preguntem a Massouda per les seves esperances i expectatives de futur.

– És imprescindible continuar amb l’activisme per defensar les dones, perquè els talibans són autèntics terroristes i genocides, sense cap respecte per als drets humans. I en la situació en què es troba el país és molt difícil lluitar en solitud des de dins. El que passa a Afganistan no és només dolent per als seus habitants, ho és per a tot el món.

Gràcies, Massouda i Carme. Amb la vostra actitud activista i solidària segur que fa un món millor.

M. Carmen Castellano, Miguel de la Rubia, Mercè Solé

Podeu llegir altres entrevistes fetes a Massouda:

Cuando a un refugiado no le basta con ser un alumno brillante. Mariano Ahijado. El País

Massouda Kohistani, refugiada afgana en Galicia. Público

Massouda Kohistani. Entrevista a La Ser

Entrevista a Spanish Revolution

Els balustres del Jardí de Magdalena Modolell, refets

 

Fotografia de Jaume Lligadas Vendrell

Encara que sigui darrera d’una tasca metàl·lica, ja podem contemplar un dels resultats de la restauració de la Torre Modolell: s’han reconstruït les columnetes o balustres de les escales que duien a les antigues escoles. Ara no són de porcellana, com eren els originals, però es recupera la imatge d’aquest espai emblemàtic.

Una magnífica notícia, perquè vol dir que la restauració va endavant, i que hi va amb la voluntat de respectar al màxim tot el conjunt. Encara falta molt, només estem a la part esquerra de la casa-palau. Falta la resta de l’edifici, i falta el Jardí. Però el camí emprès és el bo. Demanem que la nova alcaldessa, Olga Morales, s’ho prengui com una prioritat i ho activi. Ja sabem que a Viladecans hi ha moltes coses a fer i moltes necessitats a cobrir. Però aquí hi ha en joc un dels elements bàsics de la personalitat i la imatge de la ciutat.

Josep Lligadas Vendrell

Voluntaris de per vida? Canviem la mirada!

 

Si busqueu discapacitat i treball en un cercador d’Internet, trobareu tot un ventall d’informació sobre lleis, drets fonamentals... Nacions Unides reconeix els drets, els estats tenen lleis que els emparen, però la realitat de les persones amb discapacitat és que han de lluitar contínuament per demostrar i reafirmar el seu lloc dins d’una societat poc empàtica i poc adaptada a la inclusió. Sobretot, de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Tot el que és desconegut espanta, i els “normatius” potser es pensen que els altres ja ho tenen tot cobert. Perquè sentim molt a parlar d’inclusió, de lleis i normes que se suposa que emparen un col·lectiu cada cop més gran, perquè cada cop es diagnostica més, amb aquest anhel de tenir-ho tot ben etiquetat i emmarcat dins una categoria on la diferència i els matisos queden dissipats per un gran engranatge que s’ho empassa tot i no mira la individualitat dels individus.

Se suposa que som una societat inclusiva. Se suposa que l’escola és inclusiva. Se suposa que hi ha una inclusió laboral. Se suposa que hi ha un acompanyament institucional. Se suposa que hi ha uns habitatges dotacionals on les persones discapacitades tenen un lloc per viure. Però, de totes aquestes suposicions, els que cada dia viuen aquesta realitat només poden fer-ne una pilota i intentar continuar rodant, tirant endavant a coces i recordant a qui els vulgui escoltar que tenen dret a conviure amb nosaltres, a treballar amb nosaltres i a que els seus esforços es vegin algun dia materialitzats en fites, banals potser per a una gran majoria.

Molts pensaran que avui en dia les coses han canviat molt, i és veritat. Tenim tota una generació de joves amb discapacitat intel·lectual que estudia, que acredita competències i que pot perfectament integrar-se a un lloc de treball amb les condicions adequades i adaptades a la seva particularitat. I sí, tenim la sort de comptar amb els itineraris formatius específics (IFE) per mitjà dels quals els alumnes realitzen pràctiques professionals en empreses de l’àmbit dels seus estudis, demostrant amb escreix les seves capacitats. Tots els inscrits son molt ben valorats i superen les pràctiques. Però sabeu quants alumnes de la promoció del curs passat a l’IFE de Gavà treballen avui dia? Només un.

Cal canviar la mirada! La por per desconeixement, s’ha d’acabar!

Tots tenim una persona propera amb discapacitats intel·lectuals, i si no la tenim, la tindrem. El 15% de la població mundial són persones amb discapacitat… 30 convidats al teu casament, sis membres de la teva família o amics, cinc empleats de la teva empresa, tres companys de classe, dos membres del teu equip, i amb el temps... un dels teus propers a casa teva. Segons la web del Consell Europeu de la UE, el 27% dels europeus de més de setze anys té alguna discapacitat intel·lectual. 101 milions de persones, un de cada quatre adults.

A més, Espanya és el darrer país de la UE en inserció professional de persones amb discapacitat. És urgent i necessari revertir això. Des de l’associació ASDIVI, entitat amb seu a Viladecans dedicada a la defensa i promoció del mercat laboral i l’oci de les persones amb discapacitat, es continua lluitant per la visibilització del col·lectiu. I des de fa tres anys, durant el mes de juliol, signa convenis amb casals d’estiu i restaurants que col·laboren en ensenyar al món que els joves amb discapacitat intel·lectual poden i saben treballar.

Gràcies a Paido, el Racó de Sant Climent, el restaurant de Can Batllori i el club UD Viladecans hem vist com el Xavi, el Quim, la Miriam, el Pau D., l’Ariadna, la Íngrid, el Jose, el Tony, la Maria, la Lucia, el Mario, l’Enea, el Jose Miguel, el Pau O. i la Yaritza tenien una oportunitat laboral. Quinze nois i noies amb discapacitat intel·lectual que han demostrat que poden i saben treballar.

Voluntaris per ensenyar al món que estan aquí, que estan preparats i que tenen la força i el suport dels lluitadors d’ASDIVI per tirar endavant iniciatives com aquesta mentre faci falta demostrar la validesa d’aquestes noies i nois, la mateixa que a altres se’ls pressuposa.

Aquest projecte és una oportunitat per als voluntaris, però també una oportunitat per a les empreses que hi participen i els companys de feina d’aprendre de primera mà què és la inclusió. El repte que ens toca a les persones “normalitzades” (si és que hi ha algú normal) és obrir els ulls i normalitzar quina és la realitat del nostre entorn i assumir que tots tenim els mateixos drets.

No és que els hi fem el favor de deixar-los participar en la vida social i laboral, és que tenen el mateix dret d’estar i participar allà on estàs tu.

Natàlia Morant Garrido

Canvis a l’Ajuntament

Després de 19 anys com a alcalde de Viladecans, Carles Ruiz Novella ha deixat l’alcaldia per passar a dirigir els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. L’ha substituït, com a alcaldessa de la ciutat, la regidora socialista Olga Morales.

És molt important, el paper d’un alcalde o alcaldessa en una població. I més en una població com la nostra, tan gran i amb reptes tan rellevants i tan variats com els que tenim i com els que van apareixent constantment. Per això, si bé no ens correspon aquí fer cap valoració del mandat i de l’acció de govern de l’alcalde Carles Ruiz, en els quals cadascú hi veurà aspectes positius i aspectes que no ho són tan, en diversos graus i intensitats, el que sí que cal en tot cas reconèixer i agrair és la dedicació i el treball que ha dut a terme al llarg de tots aquests anys buscant allò que considerava més convenient i profitós per als ciutadans i ciutadanes de Viladecans.

I cal esmentar una altra novetat. La fins ara també regidora socialista Gisela Navarro deixa igualment l’Ajuntament per passar a ser diputada del Parlament de Catalunya. Els resultats de les darreres eleccions, i les baixes produïdes pels diputats que ho han deixat en ser nomenats per a càrrecs del nou govern, ho han propiciat. Cal agrair-li també a la Gisela Navarro tota la feina duta a terme a Viladecans al llarg de tots aquests anys.

Des d’aquesta revista desitgem tot l’encert a Olga Morales en la seva tasca, amb esperit col·lectiu i de diàleg. I aprofitem aquests canvis per valorar i animar també la tasca de tots aquells que, tant des del govern com des de l’oposició, treballen pel bon funcionament de la nostra ciutat.