diumenge, 15 de juny del 2008

Els animals que danyen les collites


La Cooperativa Agrícola de Viladecans porta molt de temps recollint les queixes dels pagesos de Viladecans per les contínues incidències dels animals: conills, polles d’aigua, estornells, garses, ànecs, porcs senglars, tudons, etc., etc.
Fins ara la resposta del Departament de Medi Ambient i Habitatge és la de donar autoritzacions de caça, molt delimitades en el temps de durada i només per tipus d’animals concrets. Tots aquests permisos, abans de poder ser atorgats, calia avaluar els danys; si es mira la quantitat de permisos atorgats, veurem que els danys han estat molt importants. Aquesta, creiem que és una solució a mitges, que com s’ha pogut comprovar no ens ha pal.liat el problema, perquè d’animals que ens danyen les collites n’hi ha cada dia més.
Els pagesos socis de la Cooperativa Agrícola de Viladecans amb autoritzacions de caça no es poden dedicar a sortir a caçar per tota la zona agrícola del poble, primer perquè aquesta no és la seva feina i després perquè no hi tenen cap obligació. Tenir les reserves Filipines-Remolar i zona Zepa (Reguerons) als costats de les zones ageícioles porta aquests problemes. És totalment incompatible unes reserves amb mala gestió i nuls recursos per danys amb una activitat agrícola on el que prima en l’actualitat és la qualitat dels productes.
Per tant, els permisos de caça haurien de ser més llarga de durada i per a més espècies, acompanyats de recursos econòmics per poder indemnitzar els pagesos afectats i que els responsables de la reserva prenguin mesures per controlar aquests animals tan danyins per a l’entorn agrícola de la zona, com ara conrear franges de la reserva, controlar el número d’individus de les espècies, etc.
Carles Faura Parés