diumenge, 15 de juny del 2008

El Parc de la Marina: sorollós i amb molt mercuri


El mes passat es va inaugurar el parc de la Marina. Un parc amb l’omnipresència d’aquestes moles de ciment que són els edificis de Vilamarina.
Es poden fer molts comentaris respecte a aquest parc, però aquí només ens centrarem en dos: la contaminació acústica del parc, i la lumínica.

Sobre la contaminació acústica. Vilamarina no és un parc on un pugui anar a relaxar-se. L’autopista està a tocar d’aquest parc, i pel que es veu, no s’ha pres cap mesura per a disminuir l’efecte sonor d’aquesta sobre el parc. I ja era de preveure, ja que l’autopista es troba al sud d’aquest parc. Entre març i octubre, que és quan més ve de gust sortir al carrer i al parc, el vent dominant a Viladecans, com a municipi costaner que és, és la marinada, la brisa marina, de component sud-est, sud, i sud-oest. Per tant, el soroll dels trànsit de l’autopista és transportat per aquest vent cap al parc. Passegeu-hi i notareu com és un parc molt sorollós. Es podrien haver pres mesures, com instal·lar pantalles acústiques, o bé situar el nyap arquitectònic més important de les darreres dècades com són les torres de Vilamarina, fent de pantalla acústica, al llarg de l’autopista, en lloc de tapar el sol de tarda a una part del Parc. En aquest sentit, Oliveretes és un paradís: passegem sentint ocells, sense sentir cotxes, i gaudint realment de la natura... fins que es cometi el segon nyap més important de les darreres dècades: el barri insostenible de les Oliveretes.
Sobre l’enllumenat. No us heu preguntat mai per què a tot el casc urbà de Viladecans l’ajuntament ha canviat les bombetes blanques de mercuri per les grogues de baixa pressió de sodi? La raó que se’ns dóna, i pel que puc saber encertada, és que contaminen molt menys, i sobretot no contenen mercuri, element altament contaminant. Així doncs, per què el parc de la Marina té llums blanques de mercuri? Per què, si és un espai de nova construcció i ja hauria de tenir aquest tipus de bombetes? La raó la desconec, i les explicacions que hem pogut saber, poc convincents. Perquè si la raó és evitar les falses ombres que fan les llums grogues, per què al parc de la Torre Roja les han canviat a grogues? Per què a les places com la de la Diversitat? És un autèntic misteri... tot i que potser el disseny dels fanals, que curiosament estan patentats pel mateix urbanista que ha dissenyat el parc, hi tingui a veure... si és així, sembla que s’ha prioritzat l’estètica per sobre de la sostenibilitat! I això no s’hauria de permetre...
Jordi Mazon Bueso

1 comentari:

Unknown ha dit...

La teva opinió és respectable... però personalment trobo que és un parc molt maco, on sí és molt fàcil relaxar-se... però en fi... opinions, per tots els gustos!

Si no és per la foto pensaria que mai has estat... respecte les bombetes... si vols fer del parc de la Marina un lloc insegur on no es pugui passejar per la nit... fantàstic... crec que la s'ha d'assolir un compromís entre contamiació i necessitat.