diumenge, 15 de juny del 2008

Misteri especulatiu a Viladecans. El Barça compra 27,8 ha. de terrenys naturals protegits


El Futbol Club Barcelona ha anunciat la compra de 27’9 ha. d’uns terrenys situats a tocar de la reserva del Remolar de Viladecans, els quals són qualificats segons el PGM del 1976, llei pre-democràtica, com a 7-c, equipaments metropolitans, però preservats com a Xarxa Natura 2000, per la seva proximitat a la reserva natural del Remolar, així doncs no es pot fer en ells cap intervenció urbanística.
Xarxa Natura 2000 és una xarxa europea d’espais naturals protegits que representa la iniciativa més important de la Unió Europea en política de conservació. La Xarxa Natura 2000 representa, doncs, l’aportació catalana a la salvaguarda de la biodiversitat europea.
Així doncs, com és possible que un club esportiu com el Barça, es gasti 18 milions d’euros, en uns terrenys on no hi pot fer cap intervenció urbanística? Ha comprat només els “drets adquirits” que li dóna una llei pre-democràtica, i per tant rebrà compensacions a l’hora que es desenvolupi la zona?
En la pàgina web del Barça diu textualment: “Aquesta operació enforteix el patrimoni immobiliari de l’entitat i és fruit d’un procés que es va iniciar el primer semestre de l’any passat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Viladecans.”
L’Ajuntament de Viladecans ha col·laborat en aquesta operació immobiliària, doncs des de fa anys, ja volia, en aquests mateixos terrenys, amb la promoció conjunta amb l’empresa Golf de Viladecans, realitzar un camp de golf, cosa que gràcies a l’oposició ciutadana, la Generalitat va revocar. L’ajuntament va haver de tornar els terrenys expropiats i ara Golf de Viladecans ha venut terrenys al Barça.
Actualment l’ajuntament té un projecte a la zona deltaica, encara no desenvolupat ni concretat públicament, anomenat “Pla del Delta”, on en un total de 2.270.098 m2, vol desenvolupar tot un complex on hi tenen cabuda instal·lacions esportives, recreatives, docents, hoteleres, restauració, cultural, oficines, sanitari no hospitalari, assistencial. Sense comptar amb l’obertura de la platja.
Per tant tot sembla indicar que l’ajuntament ha fet de mitjancer entre l’empresa Golf de Viladecans i el Barça per no se sap quines intencions, potser per pal·liar compromisos no acomplerts amb Golf Viladecans, o l’ajuntament de Viladecans ha estat mirant d’aconseguir la cessió dels terrenys que històricament encara té el Barça en la zona dels Reguerons, on hi ha un aiguamoll, i per part del Barça potser vol fer servir “drets adquirits” pels terrenys com a peça de canvi perquè els deixin augmentar l’edificabilitat en la urbanització del Miniestadi. En definitiva, tot un misteri especulatiu.
Ricard Caba i Calbet