dimecres, 15 d’octubre del 2008

Can Modolell, a l'estiu i d'amagat

No està bé. Ja sabem que és una pràctica habitual, però no està bé. Ho han fet a l’estiu, i d’amagat.
Com és prou conegut, ja fa anys que s’està parlant de la remodelació de la Torre Modolell i de la construcció d’un nou edifici al costat, per fer-ne una seu municipal àmplia i cèntrica. Se n’està parlant des de fa anys, però mai no s’ha explicat a la ciutadania, ni s’ha intentat saber l’opinió de la gent. I això que la casa palau de Can Modolell és, a hores d’ara, l’edifici més emblemàtic de la ciutat.
Primer es va fer un projecte impresentable, que posava tot l’interès en l’edifici nou i valorava molt poc la casa palau. Després, per sort, això es va reconsiderar i ara hi ha en marxa un projecte que rehabilita la casa palau amb molt bon criteri i la converteix en un edifici definitivament valuós. Però sense prou valentia, ni per part del govern municipal ni per part de l’arquitecte, com per arribar fins al final en el canvi de criteri: en el nou projecte no es respecten les escales i les arcades que duen al pati de les antigues escoles, tot i que són un element especialent vistós de tot el conjunt, i a més en formen part indestriable. Sembla que es reconstruiran en una alta banda del jardí, tanmateix...
Però el que jo volia destacar aquí, sobretot, és el mètode de decidir les coses. No està bé, ja ho he dit al començament. Tot el procés, amb els notables canvis que hi ha hagut, s’han fet sense dir-ne res, de manera que les coses s’han anat coneixent per mitjans més aviat atzarosos. I això ha culminat en el projecte final, ja executiu i per tant molt difícil de canviar. Per evitar-se problemes i qüestionaments, el govern municipal ha actuat de la manera més antiparticipativa. A finals de juliol la comissió de govern va aprovar el projecte, i a finals d’agost es va posar a informació pública, obrint el poreceptiu mes per presentar-hi al.legacions. O sigui que les coses es fan a l’estiu, en el temps en què més difícil és que la gent s’assabenti de les coses, i a més es fan sense fer-ne cap publicitat, evitant que la gent no sàpiga per tal que no hi pugui dir res.
¿Gosarà encara el govern municipal de Viladecans continuar dient que vol que entre tots decidim com volem que sigui la nostra ciutat?
Josep Lligadas Vendrell