dimecres, 15 d’octubre del 2008

Can Perol: venda directa de productes agraris ecològics i de proximitat


Producció ecològica, comerç local, consum responsable, comerç més just, producte de temporada… són conceptes que són molt presents a Can Perol, un projecte de cinc famílies pageses i una familia pastissera del Baix Llobregat. Des de Can Perol es vol comercialitzar, a través de la plana web www.camperol.cat, els productes agraris d’aquestes cinc famílies i d’altres pagesos i pageses de la comarca, directament a les famílies de les comarques de l’entorn metropolità.
El projecte té l’arrel en l’inici de les pràctiques agroecològiques per part de força pagesos del Baix Llobregat, que els permet produir, de forma més sostenible, producte fresc d’elevada qualitat. Assolit aquest punt, el que cal és evitar que l’esforç esmerçat per obtenir aquesta fruita i verdura es dilueixi en l’oceà immens d’un mercat central com Mercabarna, on conceptes com la presentació o la constància en el subministrament es valoren molt més que no el mètode productiu, la proximitat o el gust. Justament, aquests tres paràmetres són els que defineixen la qualitat dels productes de Can Perol, ja que es tracta sempre de productes amb un punt òptim de maduresa i acabats de collir, que no han recorregut més de 30 km. fins a arribar a casa, i que s’han produït sota el paraigua de l’agricultura ecològica.
Can Perol integra també la pastisseria Vila de Sant Vicenç dels Horts, una pastisseria tradicional que treballa de manera artesanal, que complementa l’oferta de productes de Can Perol amb productes de fleca i pastisseria artesans, alhora que permet disposar d’un obrador on donar una nova sortida a la fruita i verdura dels pagesos de la comarca en forma de melmelades i conserves.
El projecte arriba ja a més de 320 famílies repartides per diferents pobles i ciutats, i adults i infants aprenen a seguir el ritme de la terra a partir dels productes de Can Perol, fent més fort el vincle entre els consumidors i els cicles naturals.
Can Perol és un projecte de pagesos que persegueix obtenir un preu més just per les seves produccions, també per als consumidors, però també és una aposta per dinamitzar la producció ecològica a la comarca, apropar productors i consumidors, i col·laborar, en la mesura del possible, en la consolidació de l’espai agrari de Viladecans i del Baix Llobregat.
Marc Riera Minguet