dilluns, 28 d’abril del 2014

El web del Memorial Democràtic del Baix Llobregat

Memòria de la dictadura i dignificació de la lluita antifranquista
El passat 23 de gener  es va presentar a Viladecans el web del Memorial Democràtic del Baix Llobregat, un projecte impulsat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. L’objectiu del projecte no és altre que proporcionar llum sobre la foscor que va suposar la repressió de la dictadura franquista i alhora recuperar, aprofundir i donar a conèixer la lluita de les dones i els homes que van protagonitzar i participar en la recuperació dels drets i les llibertats democràtiques en el període que va de 1939 a 1979. Aquest projecte té dues línies d’investigació encetades: la repressió a la postguerra i la resistència antifranquista en el període 1960-1979 o l’exposició Tothom al carrer! La lluita antifranquista al Baix Llobregat (1960-1979). 
La potència de tota la informació recollida va impulsar al Centre d’Estudis a crear el web com a fórmula de difusió dels coneixements adquirits durant aquests anys i donar la possibilitat de poder buscar entre els empresonats i empresonades de la comarca a familiars o coneguts, o bé poder trobar bibliografia sobre el període franquista a la comarca del Baix Llobregat. També es pot fer un tast de l’exposició Tothom al carrer! mitjançant la descàrrega dels seus plafons, trobar les darreres notícies sobre memòria històrica que vagin apareixent, així com escoltar talls de veu de protagonistes de totes aquestes lluites o descarregar-se els documents d’arxiu tan valuosos a l’hora de fer qualsevol recerca. 
Al mateix temps l’internauta pot completar o rectificar informació que s’hagi penjat i també pot ajudar a difondre aquesta pàgina web a través de les xarxes socials, per tal de convertir aquesta web, en una pàgina de referència per qualsevol persona interessada en la memòria històrica de la comarca del Baix Llobregat. 
El web té cinc apartats encapçalats per una presentació en la qual hom contemplar un audiovisual que ajuda a contextualitzar la dictadura, en els diversos àmbits català i espanyol i dins dels diversos aspectes polítics, econòmics, socials i culturals. Els cinc apartats que es poden consultar duen el nom de Franquisme, Cercador de Víctimes, Testimonis i Biografies i Fonts Documentals. El primer de tots ells, conté una introducció que resumeix el període –obra de l’historiador Carles Santacana–, una cronologia que cerca esmentar els fets locals més destacats del període, i, finalment, l’accés als continguts de l’exposició Tothom al carrer! D’altra banda, el Cercador de Víctimes permet, amb introducció d’un nom de persona o d’una localitat de la comarca, comprovar si existeix algun resultat procedent del buidatge dels diversos expedients de persones represaliades, conservats a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat o a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Un cop localitzada la persona, les dades exhumades són diverses, però hi destaquen, sobretot,  la forma de la repressió realitzada i el temps en què es patí per part d’aquell ciutadà o ciutadana. 
L’apartat Testimonis i Biografies permet accedir a diverses declaracions i relats de vida, tant de la repressió franquista com de la lluita per les llibertats. Finalment, una altra parcel·la es la dedicada a les Fonts Documentals, la qual permet accedir a la informació de les sèries documentals sobre el període que custodien l’Arxiu Comarcal, situat a Sant Feliu de Llobregat, o els diversos Arxius Municipals de la nostra comarca. Dits arxius, també nodreixen de diverses mostres d’aquests documents al web; documents que els internautes podran descarregar lliurement. 
Un apartat de notícies, enllaços a altres webs, un formulari per fer preguntes al web i altres enllaços a Facebook i Twiter proporcionen altres recursos d’interès.
Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat