dilluns, 14 d’abril del 2014

ERC aconsegueix un reconeixement a les víctimes dels bombardejos franquistes

Roca Radiadors a principis dels anys 30, objectiu dels bombardejos. Font: Arxiu municipal de Gavà 
El proper 16 de març es posarà una placa a Can Sellarès en record de les víctimes dels bombardejos feixistes de l’any 1938 a Viladecans.
Enguany és el setanta-cinquè aniversari dels bombardejos que va patir la societat civil de Viladecans. El 16 de març i el 4 de juliol de 1938 Viladecans va ser bombardejada per l’aviació feixista italiana de Mussolini en suport al dictador Francisco Franco.
Viladecans va ser un dels 137 municipis de Catalunya afectats pels bombardejos, on es calcula que van morir, pel cap baix, més de 4.736 persones –el 70% de totes les víctimes per bombardejos de l’estat espanyol. Aquests bombardejos sistemàtics sobre la societat civil van encetar un nou model de guerra, utilitzat fins als nostres dies, el càstig aeri sobre la població civil.
Les víctimes i els familiars d’aquells bombardejos no han rebut cap tipus de reconeixement oficial a la nostra ciutat. Des d’Esquerra Republicana de Viladecans crèiem que era una injustícia que calia esmenar, per això vàrem demanar a l’Ajuntament de Viladecans que, en record i homenatge a les víctimes dels bombardejos, es col·loqués una placa, relleu o monument commemoratiu en un emplaçament relacionat amb els fets, el qual hauria d’incorporar una descripció dels esdeveniments i el llistat dels noms dels civils que foren víctimes mortals. 
Aquesta mateixa demanda ja la vàrem fer en el 70è aniversari dels bombardejos, però no es va tenir en compte. Aprofitant el 75è vàrem tornar a trametre la demanda que sí que ha estat tinguda en compte per l’equip de govern municipal, de manera que les víctimes rebran el reconeixement oficial que es mereixen. El proper 16 de març es farà un acte on es descobrirà  la placa commemorativa que s’ubicarà a Can Sellarès, indret on els bombardejos van concentrar un gran gruix de les 27 persones caigudes a Viladecans.
Volem aprofitar per recordar que aquest capítol de la nostra història local resta recollit en dos llibres d’autors locals: Un tomb pel Viladecans del 1930 al 1940 d’Isidre Dolz i Roig, i Bombardejos a Viladecans 1938 de Xavier Calderé i Bel.
Jordi Flores