dimarts, 15 de setembre del 2015

Més paraules que fan goig

Fa uns quants números recollíem en aquesta secció una colla de paraules ben vives en la parla viladecanenca i que val la pena de mantenir. Aquí en recollim algunes més.

Esbullar. Dur els cabells esbullats vol dir dur-los totalment despentinats, per exemple a causa d’una ventada. I també es poden esbullar, per exemple, les peces ben ordenades d’un tauler d’escacs. 

Clenxa. La clenxa és la ratlla que es fa als cabells posant-ne uns cap a una banda i uns altres cap a l’altra. És llàstima que la paraula s’estigui perdent, i que molta gent en digui simplement “ratlla”. De “clenxa” vénen expressions com “anar ben clenxinat”, que vol dir anar ben pentinat i, per extensió, anar ben arreglat en el vestir. De fet, però, cada cop hi ha menys gent que es faci clenxa i vagi gaire ben clenxinat, però això és un altre tema...

Esvalotar. Vol dir cridar molt, fer molt de soroll. Però sobretot vol dir posar en estat d’excitació una persona o animal, o un grup de persones o animals que estaven tranquils. L’expressió “esvalotar el galliner” pot tenir sentit literal (esvalotar un conjunt de gallines), o bé sentit figurat (esvalotar un conjunt de criatures, o de gent més gran), o bé, en sentit encara més figurat, treure en una conversa temes que creïn problemes.

Destarotar. Aquesta paraula l’acostumem a pronunciar “destrotar” o també “destirotar”, i no és cap mal pronunciar-la així. Vol dir fer perdre la serenitat, descol·locar, desconcertar... “Estar destarotat” pot voler dir no saber gaire el que un es fa, estar fora de si, o, simplement, estar descol·locat. 

Entortolligar. El sentit més comú és cargolar i embolicar alguna cosa (per exemple un cordill) de tal manera que sigui molt difícil desembolicar-la. Però també pot voler dir enroscar (una serp entortolligada en un tronc d’arbre). I també pot tenir sentit figurat: “Quan bevia, se li entortolligava la llengua i no hi havia manera d’entendre’l”

Josep Lligadas.