dijous, 15 d’octubre del 2015

Un llibre d’històries i d’història

Una de les pedres que fan d’esglaons d’accés al porxo d’entrada de l’ermita de Sales podria ser la pedra a la qual fa segles la gent de Viladecans i de la rodalia portaven els malalts per demanar-ne la curació per intercessió de la Mare de Déu. Aquesta va ser una de les suggerents històries que Jaume Lligadas ens va oferir el passat dia 9 en la presentació del seu llibre Viladecans, recull d’històries, publicat pel Grup Tres Torres i que va tenir lloc al Centre Cultural Sant Joan.

Aquesta història de la pedra no està recollida en el llibre, com tampoc no hi estan recollides algunes perles sobre mossèn Andreu Samaranch amb què també ens va obsequiar l’autor, com ara el fet que l’anomenessin “mossèn saltamarges”, o la “vaga de misses” que li van organitzar un bon nombre de feligresos, que anaven a missa a Gavà en protesta perquè el mossèn s’havia venut el retaule de l’ermita de Sales. I és que les històries de Viladecans són inacabables. Les que recull aquest llibre van ser en bona part publicades aquí, al Punt de Trobada, com també algunes col·laboracions de Josep Mumany, Paulí Castelló i Josep Lligadas que igualment s’hi recullen. I totes elles són una peça fonamental per endinsar-nos i sentir-nos arrelats en la nostra història com a poble que ara és ciutat. Per això el títol d’aquest article parla d’“un llibre d’històries i d’història”. Perquè la història no són només els grans moments i els grans esdeveniments, sinó que són, en el fons, la suma d’aquestes històries de tantes menes que van creant el camí de les persones.

A l’acte d’aquest dia 9, a més de l’autor, hi van intervenir també el tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Viladecans, José Luis Atienza, i el president del Centre d’Estudis de Gavà, Josep Campmany, els quals van valorar la bona feina que aquest llibre significa, perquè, a més de l’àmplia informació que ens ofereix, sap oferir-nos-la d’una manera molt propera, molt llegidora, que enganxa de pressa. I també van valorar, i des d’aquestes pàgines ens agrada poder-ho dir, una altra bona feina, la que fa aquesta revista, Viladecans Punt de Trobada, com a canal de difusió no només de les informacions i opinions sobre temes d’actualitat, sinó també com a espai que permet recollir la nostra història, les històries que han donat peu a aquest llibre.

En definitiva, que el llibre que ara s’acaba de presentar, i que és ja el cinquè que publica el Grup Tres Torres, és un text que cap bon viladecanenc ni cap bona viladecanenca ens podem deixar perdre. Si encara no el teniu, el podeu adquirir a la llibreria “Els nou rals”.

Josep Lligadas Vendrell