dissabte, 15 d’octubre del 2016

Espai veïnal de treball col·laboratiu

 El passat 10 d’octubre es va fer una reunió de diferents entitats de Viladecans convocades per la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) i la Federació d’Associacions de Veïns de Viladecans (FAV) amb la idea de convidar-les a participar en la creació de un “Espaï veïnal de treball col·laboratiu”. Era la segona que es feia.

Introducció

El perquè d’aquest espai. Aquest Espaï que es vol crear es una proposta de CONFAVC dins els seu pla estratègic i la prova pilot es a Viladecans a petició de la FAV Viladecans.

A la FAV Viladecans teníem fa temps un projecte d’obertura a la resta d’entitats per tal de crear espais de participació ciutadana; i la proposta de CONFAVC i el seu ajut ens ha marcat el camí.

A qui s’ha convidat? Hem convidat a entitats de tots els àmbits, a més de les Associacions de Veïns de Viladecans, entitats dels àmbits de la Cultura, l’Esport, Educació, Salut, Veïnals, Medi ambient, Urbanisme, Habitatge, Tercer Sector, Economia solidària i col·laboratives, etc.

No hi són tots, volem treballar perquè s’hi incorpori més gent.

Què volem? Volem crear taules de treball de tots i cadascun dels àmbits com a mecanisme de participació de la ciutadania i tenim la intenció d’aconseguir que siguin vinculants. També voldríem integrar-les a taules ja existents a àmbits territorials superiors.

Com ho volem fer? Potser, com a inici d’aquesta reunió, podríem explicar-nos una llista de projectes que les diferents entitats tinguem i vulguem compartir amb la resta, així com intentar fer una diagnosi de la ciutat que ens serveixi de punt de partida.

Debat

Les diferents entitats assistents han fet una ronda d’intervencions explicant els seus projectes i el que esperen de l’obertura d’aquest espai. No és el lloc per a explicar totes i cadascuna de les intervencions, però si destacar l’aportació del representant de la FAPA i de l’escola Mediterrània, que ha aportat la seva visió de l’estat de l’educació a la ciutat. Ells ja han fet el treball de diagnosi i han encetat un camí de col·laboració entre ampes i altres entitats, mares i veïns, tot cercant complicitats i posant-hi molta imaginació, com demanava el representant del Punt de Trobada, que destacava que la denúncia i la queixa no són suficients, que cal imaginació en la cerca de solucions i també la suma de complicitats.

Una altra entitat ha demanat quin era el paper de l’Ajuntament, se li ha contestat que l’Ajuntament ja en té coneixement per una carta de CONFAVC, però que hem volgut començar sense ells, volem remarcar la paternitat del projecte, l’Ajuntament serà un actor més, ja els incorporarem més endavant, a més d’un actor important, perquè si volem aconseguir que els mecanismes de participació que creem siguin vinculants, ells són imprescindibles.

Uns altres han preguntat sobre la presència dels partits; tothom ha coincidit que aquest espaï ha d’esser apartidista, el control d’una entitat per algun partit destrueix l’essència de l’associacionisme, i molt probablement l’entitat. Han posat com a exemple l’experiència del nostre moviment veïnal.

Per acabar destacar la voluntat manifestada de continuïtat per part de tots, que fixem reunions mensuals, que es faci un calendari de treball i que ens posem a treballar.

Francesc Arnau