dijous, 15 de febrer del 2018

La Creu Roja a Viladecans

Creu Roja és una organització humanitària de caràcter voluntari fortament arrelada a la societat, que dona respostes integrals a les persones vulnerables des d’una perspectiva de desenvolupament humà i comunitari reforçant les seves capacitats individuals en el seu context social.

Ser cada cop més a prop de les persones és la nostra missió i per a aconseguir-ho fem accions integrades, realitzades essencialment per voluntariat i amb una àmplia participació social i presència territorial.

És per això que al nostre municipi, Viladecans, donem major suport a les famílies que pateixen situacions de pobresa de llarga durada. Més del 40% de les persones que reben ajuda bàsica de la Creu Roja es troben en situació de pobresa des de fa més de tres anys i les seves dificultats es van agreujant cada cop més. Ajudar-les a cobrir les seves necessitats i a recuperar la seva autonomia és una de les principals prioritats de la Creu Roja. 

Un terç de les persones ateses són “treballadores pobres”. En aquests moments tenir feina tampoc garanteix la cobertura d’aquestes necessitats. Bona mostra d’això és que, entre les persones que reben ajuda bàsica de la Creu Roja i estan en edat de treballar, hi ha un 24% que tenen contracte laboral però la situació de precarietat econòmica d’aquestes famílies condiciona el seu present i el seu futur, si no es prenen mesures urgents. 

La mitjana d’anys cotitzats de les persones ateses en programes de pobresa d’entre 50 i 59 anys és d’11 anys, per sota del mínim de 15 anys que dóna dret a cobrar algun tipus de pensió de jubilació. Totes aquestes famílies que encara segueixen arrossegant les conseqüències de la crisi, que encara no han notat els efectes de la denominada recuperació econòmica i que pateixen pobresa cronificada com mostra el darrer estudi de l’Observatori de la Creu Roja.

Per això volem una Creu Roja compromesa amb les situacions de vulnerabilitat, una Creu Roja compromesa amb principis i valors, una Creu Roja compromesa amb la societat i una Creu Roja en constant evolució.

La Creu Roja a Viladecans, més enllà dels projectes d’ajuda a l’alimentació, compta amb molts altres programes per cobrir necessitats del conjunt de les famílies en situació vulnerable, que durant l’últim any a Viladecans han arribat a més de 3.990 persones i més de 17.952 intervencions. 

Alguns dels programes desenvolupats són el Pla d’ajuda alimentària, kits de suport social, vestuari d’hivern, programa retorn a l’escola, beques menjador de primària, targetes de prepagament d’alimentació, rober, èxit escolar, berenars al projecte d’èxit escolar, prevenció de l’exclusió residencial, tallers d’ocupació, projectes per a gent gran, promoció d’hàbits i conductes saludables entre d’altres.

Sense les 17.000 persones voluntàries de la Creu Roja a Catalunya, 169 a Viladecans, no seria possible desenvolupar la nostra missió humanitària. Però l’entitat necessita sempre major suport social per poder fer front a reptes importants com la cronificació de la pobresa. Junts res no és impossible! Gràcies al mes de 1.200 socis i sòcies (persones particulars i empreses) i a tot l’equip humà de voluntariat, pilar fonamental de la nostre institució.

Sonia Martín Fírvida

sonia.martin@creuroja.org

www.creuroja.org