dijous, 15 de febrer del 2018

Omplim el verd: el contenidor d’or

El reciclatge és un dels grans reptes ambientals que com a col·lectivitat tenim pendent. I és que reciclem molt poc, segurament perquè ens pensem que és una qüestió menor: no tinc espai per reciclar a la cuina, no reciclo perquè això el que fa es treure llocs de treball, el reciclatge no serveix de res, són alguns dels molts arguments que hem pogut sentir en nombroses ocasions. La veritat és que la reducció de residus i el seu reciclatge és un tema major, de suma importància. La UE ha marcat que el 2020 s’hauria d’arribar a un 50% del reciclatge dels residus domèstics a les ciutats i municipis europeus. I nosaltres, a Catalunya, estem molt lluny d’aquesta xifra, i concretament Viladecans està cap al final de la llista de municipis que més reciclen, amb poc més del 23%, molt lluny del 50% que hauríem d’assolir en els propers dos anys. 

Amb l’objectiu d’incrementar el reciclatge del vidre en aquells municipis que reciclen més aviat poc, Ecovidrio (l’ens que gestiona el reciclatge del vidre) ha organitzat una competició per guardonar amb 20.000 euros aquell municipi que entre novembre del 2017 i abril del 2018 incrementi més el tant per cent de reciclatge respecte el mateix període de l’any anterior. Aquests diners s’han d’invertir en un projecte de ciutat, ja sigui en mobiliari urbà, projectes socials o culturals. 

En aquest concurs/competició entre municipis hi participa Viladecans, en una lligueta de 12 municipis. Cada mes Ecovidrio fa públiques les dades de reciclatge mensuals; aquell municipi que tingui un increment més elevat en el reciclatge respecte el mateix mes de l’any anterior és el guanyador del contenidor d’or mensual. Durant un mes aquest municipi acull en algun lloc de la ciutat el contenidor d’or, que l’identifica com a guanyador parcial de la lligueta. Viladecans ho ha estat el mes de desembre. Novembre i gener ho ha estat Granollers. 

Tenim opcions de guanyar la lligueta, i invertir aquests 20.000 en algun projecte de ciutat que beneficiï els ciutadans en el seu conjunt, i que segurament es decidiria mitjançant un procés consultiu. Però dependrà de si com a ciutat som capaços d’implicar-nos i omplir el contenidor verd. Perquè en el fons, del que es tracta és d’omplir al màxim possible el contenidor blau de paper i cartró, el groc d’envasos, el verd de vidre, el marró de rebuig orgànic, ja que aquests són els que aporten ingressos a la ciutat quan es porten a la deixalleria, i tenir el contenidor gris, el de rebuig genèric, el més buit possible, ja que paguem per cada tona de brossa d’aquests contenidors quan el camió els porta a la planta de tractament, a més a més de tenir un increment de fins un 15% en la taxa de reciclatge de la factura de l’aigua. 

Si voleu seguir la lligueta i en quina posició anem, aquest enllaç és molt aclaridor: http://elcontenidordor.cat/ 

Jordi Mazon