dijous, 15 de novembre del 2018

La plaça Neus Català

El dia 12 d’octubre, es va inaugurar una nova plaça al barri de la Hispanitat. En aquest cas, un honor per a la nostra Vila, s’anomenarà Neus Català, una lluitadora catalana per la llibertat. 

Però, qui és Neus Català? 

La Neus Català és una dona de 103 anys que va néixer als Guiamets i que encara manté la seva força en aquell poble del Priorat. Una dona rebel, alegre i lluitadora que va defensar els valors de la República, l’espanyola per cert, davant del feixisme. Va ser infermera en cap en unes colònies de nens de Premià de Dat i perduda la guerra va portar els nens a un refugi segur a Dordogne (França). Allà, va continuar la lluita, aquest cop contra el nazisme, des de la Resistència fins que va ser detinguda i portada al camp d’extermini de Ravensbruck. Fins i tot, va lluitar dins del camp. Ravensbruck, aquell sinistre camp de la mort, destinava presoneres a elaborar material de guerra, bales per als fusells. La Neus, al costat de les seves companyes, intentaven sabotejar aquell material per minvar dins de les seves possibilitats els danys als que volien alliberar Europa del nazisme. Una dona que es va implicar en el destí de les classes populars, primer a la JSUC entenent la necessària unitat de les esquerres i més tard al PSUC i al PCC. Una supervivent que ha dedicat molt d’esforç a la recuperació de la memòria històrica, la d’aquells i aquelles que van patir les conseqüències del nazisme i les dramàtiques situacions dels camps de la mort.

Una dona que representa tots i totes aquelles persones que van fer front al feixisme i al nazisme però  que a la vegada sempre ha lluitat per la llibertat i la solidaritat dels pobles. 

En aquest cas, s’ha de felicitar al nostre Ajuntament, ja que ha fet un gest de justícia amb tots i totes les lluitadores en donar-li aquest nom a un espai com aquesta Plaça.

Miguel de la Rubia