dijous, 15 de novembre del 2018

Neix l’Associació d’Amics i Amigues de l’ermita de la Mare de Déu de Sales

 

Des d’aquest estiu tenim una nova associació a Viladecans: l’Associació d’Amics i Amigues de l’ermita de la Mare de Déu de Sales. La Mare de Déu de Sales és la patrona de Viladecans, i per això celebrem la Festa Major entorn del dia de la seva festa, el 8 de setembre.

L’ermita de Sales és un dels grans tresors patrimonials de la nostra ciutat. Té uns 900 anys d’existència, i és, en aquest moment, l’edifici més antic que tenim en peu. I té una característica destacable: sempre ha estat un edifici senzill, sense pretensions, però que ha atret l’interès social i religiós de la gent de Viladecans, de Sant Climent, i d’altres llocs dels voltants. 

Abans, quan va començar a existir, estava en un lloc allunyat, només amb algunes masies a la rodalia. Però, a partir de 1868, quan s’hi va edificar el cementiri al costat, tot va anar canviant, i va deixar de ser un lloc tranquil i on feia goig anar-hi, per passar a ser un lloc atapeït i tirant a incòmode: el cementiri que anava creixent, la central elèctrica, darrerament el tanatori... Però tot i així, allà estava l’ermita, senzilla, sense pretensions, però constituint sempre un punt de referència.

Ara, des de fa gairebé vint-i-cinc anys, està tancada. La senzillesa dels materials amb què està feta, i el deteriorament que han provocat sobretot les humitats, han fet que l’edifici corrés perill, i ha calgut restaurar-lo. I aquesta restauració, empresa per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Viladecans, ha permès una troballa inesperada: unes pintures de fa uns 700 anys, de l’època en què l’ermita estava a càrrec d’una petita comunitat de dones, anomenades deodates. Les pintures estan força deteriorades, però són, sens dubte, una joia.

I és en aquesta situació, esperant que la restauració s’acabi aviat, que una colla de viladecanencs i viladecanenques hem decidit crear una associació amb l’objectiu de contribuir a promoure el coneixement de l’ermita en tota la seva amplitud, tant en la vessant popular, com en la religiosa, com en la cultural i patrimonial. En tot aquest temps, l’Ajuntament ha anar promovent algunes activitats a l’ermita, sobretot unes visites guiades que tenen lloc uns quants diumenges al dematí al llarg de l’any, i així ha efectuat una bona tasca de promoció de les riqueses artístiques i patrimonials de l’ermita. I en aquesta mateixa línia, l’associació voldria ampliar el ventall i promoure noves activitats que acostin més a la gent de Viladecans i de fora el coneixement de tot el que l’ermita ha significat i ha de significar en el futur.

Josep Lligadas Vendrell

Pàgina web: https://ermitadesales.wordpress.com/

Adreça electrònica: ermitadesales@gmail.com