divendres, 15 de novembre del 2019

El Mamut de Viladecans, premis i iniciatives innovadores en l’ Associacionisme Cultural Català

 

Aquest darrer dia 6 de novembre, l’Ateneu Barcelonès va viure la tercera edició dels Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Uns premis on la «Coordinadora d’Entitats del Mamut de Viladecans» havia presentat candidatura al Premi BBVA a l’Entitat i que va guanyar el Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar. Aquesta Entitat ha estat mereixedora per “excel·lir en la dinamització social de Riudoms, la renovació generacional de l’entitat, la col·laboració amb els centres educatius del seu entorn i la conservació i divulgació del patrimoni cultural del seu poble”. La Coordinadora d’Entitats del Mamut de Viladecans, que va presentar el treball desenvolupat durant els seus deu anys de vida, entre unes entitats tan importants ha aconseguit arribar a finalista i ha obtingut una Menció Especial del Jurat.

En altres categories, hi havia:

Premi ENS a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català que ha estat per Montserrat Garrich i Ribera per la seva trajectòria associativa.

Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació ha premiat l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) “per contribuir a la difusió de les revistes impulsades des de l’associacionisme cultural, com ara les del col·lectiu geganter, sardanista, ateneista, escolta o dels àmbits del cooperativisme i la defensa de la llengua catalana”. 

El Premi Previsora General al Programa l’ha aconseguit l’Associació Cultural Botafocs, establerta a Castelló de la Plana, una entitat que va participar la 2018 en la Mamullada de la Festa Major i que ha estat premiada por el seu programa d’actes que ha consolidat un calendari festiu molt popular per aquesta zona dels Països Catalans.

Premi Arç Cooperativa a l’Activitat a l’Associació Cultural Sibemoll, premiada “per posar a disposició dels estudiosos i el conjunt de la ciutadania” aquest ampli corpus recollit. 

I també un premi a la Iniciativa Innovadora per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya que ha rebut el Premi pel projecte de digitalització en 3D del bestiari. Un projecte en el qual han participat els mamuts de Viladecans, el Vilamut i la Mamuteta, que ja han estat escanejats. Aquesta iniciativa ha de permetre recuperar els elements d’imatgeria que han desaparegut o sofert desperfectes, a més de permetre la creació de petites rèpliques per al gaudi particular. 

Segons ens comenta la Presidenta de l’ Ens de l‘Associacionisme Cultural Català, Rosa Maria Provencio, «malgrat que les entitats culturals no disposen dels recursos econòmics que es mereixerien, són capaces de treballar molt i treballar molt bé. Som amateurs, i reivindiquem aquest adjectiu contra aquells que el menyspreen. A poc a poc estem aconseguint trencar els esquemes de la majoria dels professionals de la comunicació, que durant molt temps han percebut a cultura popular com a una expressió «de segona».

Iniciatives com els Premis Antoni Carné, però sobretot el treball constant i ben fet d’entitats com la Coordinadora, ho estan fent possible.

Moltes felicitats per a tasca que desenvolupeu a Viladecans. El vostre programa d’activitats, capaç d’apropar la cultura popular a les noves generacions i experimentar amb nous formats festius, és un exemple per a altres associacions que desitgin dinamitzar les festes del seu municipi.»

Miguel de la Rubia