divendres, 15 de novembre del 2019

Ara govern, sense bloquejos

La suma dels vots de la dreta amb Podemos, que va rebutjar entrar al govern amb una vicepresidència i diversos ministeris, va conduir inevitablement a la repetició d’eleccions. En aquest context, els socialistes hem volgut traslladar als ciutadans la necessitat d’un govern fort i cohesionat que reverteixi les retallades que va practicar la dreta durant la crisi i afronti els importants reptes que té el país a conseqüència de l’amenaça d’una recessió, el Brexit i la situació a Catalunya.

La ciutadania s’ha pronunciat i s’han produït uns resultats similars, amb un canvi important en la distribució d’escons de la dreta: l’enfonsament de Ciutadans i un ascens important del partit de la ultradreta –Vox– que l’ha portat a substituir-los com a segon partit de l’anomenat “trifachito”.

Ara toca tornar a parlar, i aquesta vegada no pot continuar el bloqueig, com ja va afirmar Pedro Sánchez en el multitudinari míting socialista de Viladecans, i en la mateixa nit electoral. A Viladecans i el Baix Llobregat els socialistes també hem repetit resultats, quedant novament primers, després d’una campanya curta però molt intensa i en un clima de conflicte que han impulsat els sectors més radicals de l’independentisme. No obstant això, la majoria dels catalans, un 57%, han optat per opcions no independentistes.

S’inicia ara de nou un període en què els representants electes hauran de fer Política amb majúscules per aconseguir la formació de govern, en què el partit més votat està obligat a ser el protagonista. Esperem que la resta de forces polítiques no tornin a anteposar els seus interessos circumstancials, com va passar després de les anteriors eleccions generals.

No estem per a més bloquejos; Espanya té davant seu molts problemes que s’han de resoldre i és important formar un govern estable que assumeixi les seves responsabilitats i obligacions amb autoritat. Cada partit polític ha d’assumir què han volgut dir els votants i quin serà el seu paper ara, en la investidura del president, i durant tota la legislatura.

Aquesta Política amb majúscules que demano també haurà de servir per trobar solució als problemes econòmics, socials i territorials de l’Estat. Som un gran país d’Europa que necessita tranquil·litat per aprofitar les oportunitats i seguir sortint de la crisi assegurant el benestar de la ciutadania.

Carles Ruiz

11 de novembre de 2019