dimecres, 15 de gener del 2020

Primera Jornada Frederica Montseny: L’acompanyament i la relació d’ajuda

La Pastoral de la Salut de la parròquia de Santa Maria Magdalena va formar part de l’organització de la Primera Jornada Frederica Montseny.

El projecte va néixer de la següent manera: 

Abans de l’estiu de 2019, se’ns va acudir que es podrien organitzar, de manera conjunta amb el Centre Sòcio-Sanitari de Viladecans, unes xerrades participatives. 

Després de parlar-ho entre nosaltres i amb el rector Fredi Esteve, ho vam comunicar a l’Henar i a la Lourdes, psicòloga i directora de la residència, respectivament. Van mostrar molt d’interès per la proposta i ens van dir que ho parlarien també amb l’Equip Directiu. 

En poc temps ens van dir que estava aprovat i que endavant.

Al setembre vam començar a tenir reunions regulars. Hi havien moltes coses a pensar, decidir, organitzar... 

Òbviament, el primer que vam decidir, va ser la temàtica de les xerrades i, finalment, es va concretar que seria aquesta: “L’acompanyament i la relació d’ajuda”. La data de la Jornada va ser el dimecres, 20 de novembre de 2019 

L’Henar va contactar amb totes aquelles persones i entitats que hi podrien col·laborar i, nosaltres, per altra banda, amb l’Ajuntament i l’Ateneu Pablo Picasso perquè ens cedissin l’espai. 

Així és com va quedar tota l’organització: 

Hi van haver dues conferències: La primera, “Com gestionem les emocions en el procés d’acompanyament” a càrrec de la senyora Ingrid Roca. La conferència va agradar molt i va fer descobrir, als assistents, les moltes emocions que tenim guardades dins d’una maleta... La segona, “Com s’estableix la relació d’ajuda tenint en compte les diferents espiritualitats” a càrrec de mossèn Xavier Sobrevia. Tenir coneixement de les diferents religions i cultures és important per poder fer un bon acompanyament i poder ajudar en moments difícils de patiment i de dol. També vam tenir tres tallers molt interessants, ben rebuts i ben aprofitats. 

Hem de dir que la jornada va ser tot un èxit. Vam tenir una assistència de més de 80 persones. Els voluntaris de la pastoral de la salut i personal del centre van col·laborar en el muntatge i funcionament i van fer que tot anés d’allò més bé. Donem les gràcies a tots i totes per la seva participació i ajuda. Esperem que aquest any, 2020, es pugui organitzar una nova Jornada. 

De totes maneres, la nostra tasca continua. Us en farem un petit resum: Nosaltres, com a Pastoral de la Salut de la Parròquia Santa Maria Magdalena, fem una visita setmanal als residents del Centre Sòcio-Sanitari Frederica Montseny. Una visita que es converteix en un acompanyament. Estem amb ells xerrant, compartint les seves preocupacions, les seves alegries, les seves històries... i portant la Comunió a tots aquells que ho demanen. 

Aquest acompanyament, no només se’ls fa a ells, sinó que també als familiars i cuidadors. Tots necessiten ser escoltats i, setmana rere setmana, es van creant uns vincles que formen part d’aquesta relació d’ajuda. 

També fem la missa mensual que sempre és molt ben rebuda. Va començar mossèn Manel Simó, ara ja jubilat, i, actualment, la fa en mossèn Fredi Esteve. Comptem, també, amb el diaca Josep Maria Gómez, les persones voluntàries de les parròquies de Viladecans i del Centre Sòcio-Sanitari i, com no, dels seus treballadors i treballadores, que ens ajuden a fer que la missa estigui molt ben preparada i sigui un dia de comunitat. 

Hem de dir que estem molt agraïts al personal i a l’equip directiu del Centre per donar-nos un bon acolliment i per poder fer la nostra feina en total llibertat i confiança. Moltes gràcies! 

Maria Pilar Sánchez i Carme Reguant