dimecres, 15 de gener del 2020

Socialistes i republicans: un parell de gestos que anirien bé

L’acabat d’elegir nou president del govern espanyol ha deixat clara la seva voluntat de fer polítiques d’esquerres, i ha deixat clares també les seves ganes de buscar una sortida política al conflicte català.

Jo, aquí, voldria fer una petita aportació sobre aquest segon aspecte, el del conflicte català. Concretament, un suggeriment als socialistes i un altre als republicans. Són dos suggeriments que se situen en el nivell dels gestos però que crec que ajudarien a facilitar les coses. I ho escric aquí, al Punt de Trobada, demanant als dirigents viladecanencs de tots dos partits, que sens dubte estan molt ben connectats amb les respectives cúpules, que volguessin traslladar-los-els.

Als socialistes jo els demanaria que activessin el reconeixement de la importància que té per a Espanya la llengua catalana. Recordo que, en la primera entrevista que van tenir els presidents Sánchez i Torra la Moncloa va emetre un comunicat tant en castellà com en català, però no ho han fet més. Doncs caldria fer-ho sempre. A més d’això també seria una bona cosa començar a retolar els equipaments públics de Madrid en les quatre llengües de l’estat. I estaria bé que TVE ajudés a escoltar la llengua catalana (i les altres també) a la resta de l’estat, emetent per exemple declaracions o entrevistes en català subtitulades. I així successivament. Tot això podria començar avui mateix.

I als republicans jo els demanaria que gosessin dir formalment el que ja ha dit una il·lustre militant de la seva formació, la Carme Forcadell. És a dir, per una banda, que en tot el procés no han tingut prou en compte a la gran quantitat de catalans i catalanes que no volem la independència i que som tan demòcrates com ells, i per una altra que ha quedat prou clar que la via unilateral no ha funcionat ni té possibilitats de funcionar. Jo crec que ajudaria molt que l’Oriol Junqueras fos capaç de dir això. Si ho digués, tindria molta més credibilitat per a defensar les seves propostes i els seus projectes.

Josep Lligadas