dimecres, 15 de gener del 2020

Projecte “Acull” de Càritas: Sortida al Parlament de Catalunya

 

El passat 20 de desembre el grup de Càritas que forma part del projecte “Acull” vàrem visitar el Parlament. El matí plujós no acompanyava, els paraigües van tenir el seu protagonisme; malgrat tot, era una sortida esperada ja que pels esdeveniments polítics del moment havíem hagut de posposar-la diverses vegades.

Les persones magribines que conformen el projecte estaven molt animades i expectants amb ganes de saber i aprendre del lloc on es decideixen les qüestions més importants del nostre país.

A l’entrada, i després de passar els controls pertinents, ens esperava la diputada Sawla El Garbhi. Ella va ser quí ens va conduir al llarg del matí per totes les dependències del Parlament, explicant i contestant preguntes i dubtes del grup.

El Parlament, amb la Presidència de la Generalitat i el Consell de Govern de Catalunya és un dels tres òrgans que formen la Generalitat de Catalunya.

Exerceix potestat legislativa, aprova pressupostos i controla l`acció política del Govern.

Actualment hi ha 135 diputats representants dels diferents grups polítics. Les últimes eleccions varen ser el 21 de desembre de 2017.

L`edifici, construït per l`arquitecte Joris Prosper Van Verboom el 1716 / 1748 per ordre de Felip V, era una fortalesa militar. Restaurat per Pere Falqués el 1888 amb motiu de l’Exposició Universal, i que va ser destinat a residència reial. La decoració interior és modernista inspirada en l’Òpera de París i hi destaquen nombrosos elements ornamentals i obres d’art repartides per les sales i passadissos.

Va ser al 1932, amb motiu de la Segona República, quan es va tornar a decorar per acollir el Parlament, traient l`escut dels Borbons de la façana i substituint-lo pel de Catalunya.

En acabar la visita a fora lluïa un sol esplèndid, com esplèndida havia estat la visita al nostre Parlament.

Montse Pastor