Ja feia uns quants anys que al Grup Tres Torres ens rondava pel cap la necessitat de recuperar les construccions de pedra seca del nostre terme, com fan des de fa temps els nostres veïns de Sant Climent, Begues, Gavà i Sant Boi. Tots sabem que el nostre territori de muntanya és més aviat petit, malauradament cada cop ho és més, i en consequència són poques les barraques de vinya que hi ha. Fins el moment n’hem localitzat un total de nou, tres a Miramar i sis a Sant Ramon/Montbaig, totes ensorrades excepte una que vam trobar gairebé sencera.
A la web http://wikipedra.catpaisatge.net/ hi podeu consultar les barraques de Viladecans sobre un mapa que conté gairebé 20.000 construccions de pedra seca d’arreu del país amb la ubicació corresponent, fotografies i les característiques de cada una d’elles.
Doncs bé, de cara a aprendre i ser competents en l’ancestral tècnica de construcció en pedra seca, ara fa just un any vam establir un acord de col·laboració amb els amics de Memòria i Vida de Sant Climent. Aquesta entitat climentona té un centenar de barraques localitzades en el seu terme i més d’una vintena de restaurades. Amb ells vam arribar a fer quatre jornades de pràctiques i aprenentatge fins que la pandèmia ho va aturar tot.
Passat l’estiu, en la mesura que ens permetien els protocols marcats per les autoritats sanitàries, vam començar amb les feines de neteja i desbrossament a la barraca de Cal Griveta. Aquesta barraca està situada al Puig de la Roqueta, per sota de l’ermita de Sant Ramon i a tocar de la partió amb Sant Climent. És l’única barraca que ens hem trobat gairebé sencera, únicament presentava un forat a la coberta i per tant relativament senzilla de restaurar. Un cop restaurats els marges ensulsiats de l’entorn, ens vam centrar en la restauració de la coberta de la barraca i d’alguns petits desperfectes que presentava en el seu conjunt.
La Barraca de Cal Griveta, com totes les del nostre terme, està construida amb pedra llicorella (niconella en la pronúncia local) dominant en tot el territori de muntanya de Viladecans. És més aviat petita, de planta circular, portal de llinda plana i falsa volta a la coberta. La técnica de la falsa volta consisteix en anar aproximant filades circulars a partir d’on arrenca la coberta, de manera que de mica en mica s’aconssegueix anar tancant el cercle fins el cobriment final amb una llosa. Per evitar la tendència de l’estructura de caure cap a l’interior, es carrega la part exterior amb prou contrapès per tal d’aconsseguir la seva estabilitat.
Pels vols de la Puríssima vam concloure la restauració de la nostra primera barraca. Tan aviat com les dificultats sanitàries remetin, organitzarem una visita i un acte públic d’inauguració de la barraca restaurada de Cal Griveta.
Mentrestant hem continuat amb els treballs de restauració de les nostres construccions de pedra seca. Passat festes, vam iniciar la reconstrucció de la Barraca de Cal Mitjà situada al camí de Cal Menut, al vessant nord del torrent anomenat, també, de Cal Menut. Aquesta barraca la vam trobar completament ensorrada, la qual cosa ens ha obligat a desmuntar-la gairebé sencera i començar la seva reconstrucció de cap i de nou. Per qüestions tècniques hem hagut de reduir el perímetre de l’estructura, això ens ha permès de conservar a la porta un muntant de la construcció original. A hores d’ara ja hem col·locat la llinda de la porta i ben aviat iniciarem la construcció de la coberta.
Jaume Lligadas Vendrell
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada