dilluns, 15 de març del 2021

La igualtat de la diferència

Tot i que la nostra tasca a Asdivi és fer que a les persones amb diversitat funcional se les tracti i se les tingui en compte com a qualsevol ciutadà o ciutadana, també ho és que es tingui en compte, en ocasions, la seva diferència.

Durant aquesta pandèmia, i el temps de confinament, que ha afectat a tota la ciutadania, ens hem adonat que, de vegades, ha afectat més als nostres usuaris i usuàries.

Si parlem de salut, de la salut física, quan alguna d’aquestes persones amb diversitat funcional han hagut d’anar al metge, a l’hospital i ser ingressades, no s’ha tingut en compte la seva condició (moltes no poden anar soles al metge, ni estar soles en un ingrés perquè se’ls fa difícil la comunicació amb els especialistes) i ha calgut que, si era el cas, poguessin estar acompanyats dels seus tutors o familiars. Sembla que aquesta lluita està solventada amb la tarja Cuida’m, però queda encara molt de camí per fer.

També podem parlar de salut mental, que si bé ha afectat tothom, el fet és que les persones amb diversitat funcional, per a les quals la socialització és molt important pel seu desenvolupament i per apropar-se aquella “normalitat” desitjable, han patit més que les altres.

La nostra associació, entre d’altres, vetlla perquè els nostres usuaris i les nostres usuàries puguin gaudir d’un oci i una activitat física que els permeti socialitzar i gaudir com tothom.

Hem hagut de lluitar, i lluitem encara, perquè aquestes activitats siguin considerades servei essencial que els permeti viure i conviure i cuidi la seva salut mental.

Des d’Asdivi seguirem lluitant per oferir, als nostres usuaris i usuàries, una vida que els permeti formar part de la ciutadania en general, però tenint en compte que tots som iguals i que, alhora, tots som diferents i cal respectar la diferència.

Laura Cañisà i Nuria Blanco