dijous, 15 de desembre del 2022

L’ampliació de la ZEPA al delta del Llobregat

La Generalitat ha posat a informació pública la proposta d’ampliació de la zona d’especial protecció de les aus (ZEPA) i l’ampliació de lloc d’interès comunitari (LIC) per diferents hàbitats, al delta del Llobregat. Bona part de les zones que es proposa ampliar són espais agraris, actualment inclosos en el Parc Agrari del Baix Llobregat.

La proposta d’ampliació arriba després de l’últim advertiment de la Unió Europea respecte a la millora de la protecció natural del delta. Al febrer del 2021 va enviar al Regne d’Espanya, en forma d’una carta d’Emplaçament, que obliga al compliment d’unes quantes mesures, amb amenaça de multa milionària si no es fan efectives.

L’any 2012 el grup ecologista DEPANA va enviar una queixa a la comissió europea advertint que l’Estat i la Generalitat no havien complert part dels compromisos a què estaven obligats per l’estudi d’impacte ambiental de l’ampliació de l’aeroport i del port. DEPANA ha anat informant al llarg de tots aquests anys dels incompliments de les administracions catalana i espanyola i de la pròpia AENA, que va construir uns aparcaments en una zona ja declarada de protecció (Xarxa Natura 2000). La Generalitat va anar complint algun d’aquest requeriments, però amb comptagotes. Un dels incompliments més incomprensibles és la redacció del Pla de gestió dels espais naturals ja protegits.

Cal recordar que el delta del Llobregat ja té espais que formen part del PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural) des del 1992, integrats en la Xarxa Natura 2000, avalada per la Unió Europea. Aquests espais protegits estan gestionats pel Consorci per la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del delta del Llobregat, que en formen part la Generalitat i els Ajuntaments de El Prat, Sant Boi, Viladecans i Gavà. Aquest consorci gestiona un pressupost ínfim i fa una gestió encara més ínfima dels espais naturals. I a més els gestiona sota unes directrius generals, però sense un pla de gestió que garanteixi la protecció dels valors naturals de l’espai.

Si tornem a la carta d’emplaçament de la Comissió, cal dir que el que demana aquesta administració europea és que s’aturi la pèrdua de biodiversitat dels espais naturals actualment protegits. També els diu que facin el favor d’aprovar el pla de protecció que l’administració catalana va prometre que ja tenien mig redactat, però que mai s’ha arribat a aprovar. De fet hi ha un esborrany del 2015 que mai ha vist la llum (per què?). També els diu que facin el favor de treure els pàrquings que van construir en Xarxa Natura 2000.

I finalment els diu que protegeixin per a les aus aquells espais que encara no ho estiguin i que siguin necessaris per als ocells protegits a l’annex I de la Directiva d’Aus. Els diu que aportin dades científicament rellevants per justificar aquesta ampliació.

I què ha fet el Departament d’Acció Climàtica de l’actual govern de la Generalitat de Catalunya? Doncs el mateix que van fer els seus predecessors. Res. S’han vist en l’obligació de donar una resposta a la Comissió abans que no es fes efectiva la multa. I en tres mesos ha elaborat uns documents tècnics avalats per dades de ciència ciutadana. O això diuen, perquè les ratlles fetes sobre el mapa semblen totalment aleatòries. El cas és que les administracions precedents, no s’han pres seriosament la protecció i la gestió dels espais naturals del delta del Llobregat. No hi ha estudis, no hi ha dades, més enllà de les aportades per la ciència ciutadana. I ara a correcuita s’han d’aprovar unes ratlles sobre un mapa que no donaran resposta a cap dels reptes del delta.

El Parc Agrari necessita una millor protecció, una millor gestió i una millor inversió. Però amb unes ratlles sense sentit sobre els plànols no s’aconseguirà. O les administracions es prenen seriosament la protecció del delta del Llobregat, també les administracions locals, o haurem d’anar sobrevivint de la puntada de peu endavant, com tantes altres vegades.

Montse Lligadas