Viladecans agafa el relleu de Sant Just Desvern i serà l’amfitriona de la 12a edició del Premi Literari Delta de narrativa escrita per dones. Aquest projecte, que és un treball en xarxa en el qual participen setze ajuntaments del Baix Llobregat, té com a principal objectiu fomentar la creació literària de les dones, reivindicant la seva mirada i pensament, com a claus per transformar la societat.
L’acte de cloenda i traspàs es va celebrar a l’Àtrium de Viladecans el passat dia 1 de desembre i va comptar amb la presència de l’escriptora Carmen Posadas que va conversar amb el periodista José Luís Ibáñez sobre la seva darrera obra Licencia para espiar. Aquesta novel·la, publicada per l’editorial Espasa, narra la història d’aquelles dones que es van dedicar a l’espionatge. A l’acte també hi va acudir l’última guanyadora del Premi, la viladecadenca Eva M. Garrigosa, que amb la seva obra L’Abocador, una història de tres dones acostumades a tenir cura de la resta, va aconseguir el guardó.
A partir d’aquest moment, l’Ajuntament de Viladecans assumeix la coorganització de la 12a edició, amb el suport del Consell Comarcal i la resta de municipis participants, i acollirà la gestió, activitats i iniciatives al voltant del certamen literari, que finalitzarà l’any 2024 amb la publicació de l’obra guanyadora. La Biblioteca participarà de manera activa en col·laboració amb diversos departaments de l’Ajuntament.
Al voltant del premi es realitzaran, com és habitual, tallers literaris, a les diverses poblacions participants del Baix Llobregat, per donar eines i recursos literaris a les dones que vulguin escriure i presentar les seves obres a concursos. Els tallers són espais d’expressió, de socialització, de creació i d’aprenentatge.
El Premi Delta es va crear l’any 2001 i es celebra cada dos anys. De fet, Viladecans va ser el primer ajuntament acollidor del certamen. Fins ara, dues dones viladecanenques han guanyat el Premi: Eva M. Garrigosa i Sonia Martín Alba, per l’obra Maldita sea el 2013-2014. Des d’aleshores, hi ha hagut una evolució positiva pel que fa a la qualitat i al nombre d’obres que es presenten en cada edició.
Per participar-hi, només, cal ser dona major de divuit anys. El tema de les obres, que poden ser en castellà o català, ha d’incorporar la perspectiva feminista i l’ús de llenguatge inclusiu. A més, es valorarà que les obres mostrin el valor de les dones en la societat actual o en un altre moment històric. Els textos hauran de ser originals, inèdits i no premiats en altres concursos. El certamen pretén encoratjar les dones a desenvolupar els seus potencials creatius a través de l’escriptura i promoure així la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en la literatura, perquè malgrat que s’han fet avenços en els últims anys, especialment legislatius, actualment continuen reproduint-se les desigualtats i l’àmbit literari no és una excepció.
A la pàgina web del Consell Comarcal del Baix Llobregat, que dona suport al certamen des del moment de la seva creació, es pot trobar tota la informació sobre el premi així com la relació dels títols guanyadors de totes les edicions, vídeos i booktrailers sobre les obres i es penjaran les noves bases de la convocatòria i les dates per la presentació dels títols participants.
L’agenda de desembre
ACTIVITATS INFANTILS / FAMILIARS
Dissabte 17 de desembre de 10,30 a 13,30h. Jugateca dels Reis. T’agraden els jocs de taula? En vols conèixer de nous per poder demanar als Reis i saber com s’hi juga? Tindrem uns 20 jocs diferents per poder veure i jugar. A càrrec de: El Dado Dorado. Activitat familiar, per nens i nenes de més de 5 anys. Cal inscripció prèvia.
Dijous 12 de gener, 18h. L’hora del conte. Aquell qui no corre, neda. A càrrec de: Patricia McGil. Per nens i nenes d’entre 1 i 3 anys. Cal inscripció prèvia.
ACTIVITATS ADULTS
Divendres 16 de desembre, 18:30h. Tertúlies filosòfiques. Parlarem sobre: El mal. Què és el mal? Quina diferència hi ha entre fer actes dolents i ser malvat? Per què els nazis pensaven que feien el bé? Dinamitzador: Toni Cano.
TALLERS AMB CONTINUÏTAT (sense places lliures)
Divendres 9 i 16 de desembre, 17.30h. Taller de conversa en anglès. Dinamitzador: Pere López. Cal inscripció prèvia.
CLUBS DE LECTURA (places lliures al Còmic Club i al Club de lectura de Teatre)
Dimarts 13, 20 de desembre i 10 de gener, 18h. Tertúlies dialògiques. Llegim: “El Quijote” de Miguel de Cervantes. Dinamitzadora: Belinda Siles. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.
Dimecres 14 de desembre, 18.30h. Còmic Club. Parlarem sobre: “La balada del norte” de Alfonso Zapico. Dinamitzadora: Chus Rodriguez. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.
Divendres 16 de desembre, 18.30h: Book Club. Llegim: “The Wizard of Oz” de L. Frank Baum. Dinamitzadora: Paula Sàbat. Cal inscripció prèvia.
Dijous 21 de desembre, 18.00h: Club de lectura feminista. Parlarem sobre: “Punto en boca” de María Martin Barranco. Dinamitzadora: Esther Benito. Lloc: INS Mestres Cal inscripció prèvia.
Dimecres 11 de gener, 18,30h. Club de lectura de narrativa. Comentem: “Headhunters” de Jo Nesbo. Dinamitzadora: Elena Cejas. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.
Malas compañías
Garcés, Marina
Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2022
Aquest és un recull d’assajos sobre la llibertat i sobre la veritat, dues formes d’impertinència necessària, quan hem entès que no som realment lliures i que mai no escaparem ni de l’error ni de l’engany. D’això parlen aquests textos, i ho fan de bracet d’una colla d’autors i de personatges que han fet de la seva impertinència una forma de pensament. Georg Büchner ens presenta Danton i Robespierre conversant davant de la guillotina. Diderot i Sophie Volland escriuen el seu amor en una eternitat sense Cel. Joaquim Jordà filma els seus amics mentre col·lectivitzen la fàbrica Numax i Teresa d’Àvila talla cebes a la cuina mentre conversa amb el seu inquisidor… Marina Garcés és filòsofa i professora titular d’universitat. Actualment és professora en la UOC, on dirigeix el Màster de Filosofia per als Reptes Contemporanis. És impulsora del projecte col·lectiu Espai en Blanc de pensament crític i experimental.
La Follet de la Veritat
Haig, Matt
Barcelona: Estrella Polar, 2022
Una divertida i encantadora història rimada d’una follet ben especial. La Follet de la Veritat està obligada a ser sempre sincera... i això la fica en un munt d’embolics, perquè la veritat de vegades fa mal. La follet haurà d’aprendre a estimar-se ella mateixa, tot i la seva peculiaritat.
La Memoria del alambre
Blasco, Bárbara
Barcelona: Tusquets Editores, 2022
Amb un estil molt semblant al d’Elena Ferrante i les seves protagonistes, Bàrbara Blasco recrea la història de dues joves valencianes en els últims anys de la dècada dels vuitanta, just abans que la música màkina i les drogues sintètiques arrasin amb tot. ¿Què succeeix quan la mare de la que va ser la teva millor amiga reapareix al cap de vint-i-cinc anys per preguntar-te què portava la seva filla en una butxaca de la jaqueta el dia que la va atropellar un tren? És el que li ocorre a la narradora d’aquesta profunda i trepidant història. I a partir d’aquest enigmàtic i dolorós primer email, comença a furgar en la memòria per recuperar l’adolescent que va ser, la parella d’amigues que formava al costat de la Carla, dues joves intrèpides que volien viure molt ràpid. Amb un llenguatge directe i cru, ens narra la lluita de totes dues adolescents per arribar al límit i poder així fer-li paranys a la memòria.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada