dijous, 15 de desembre del 2022

XV Trobada de Centres d’Estudis i d’Estudiosos d’Eramprunyà



Sota el títol Conflictes socials i polítics al segle XX, el passat 12 de novembre vam celebrar, a Viladecans, la quinzena edició de la Trobada d’Eramprunyà, organitzada pel Grup Tres Torres i amb la col·laboració del Departament de Patrimoni de l’Ajuntament de Viladecans. Els treballs presentats ens van permetre veure com de complexa és la resolució dels conflictes socials i també com la societat s’escarrassa i empeny per avançar, havent d’enfrontar-se molts cops a la indiferència, quan no a l’oposició, més o menys frontal i virulenta tant de l’administració com de grups de poder amb interessos diversos.

Al número anterior, en aquesta revista, es publicava un resum de la comunicació que en nom del Grup Tres Torres van presentar-hi la Laia Lligadas Martínez i la Marta Llop Julià, sobre el naixement del moviment i les lluites feministes a Viladecans durant la Transició.

Les ponències de Sant Climent i Gavà sobre els moviments d’oposició a l’abocador del Garraf i al macrocementiri comarcal van mostrar, des de diferents angles, com la defensa d’un model de territori respectuós amb l’entorn natural ens incumbeix a tots; vam poder constatar com accions empreses en un municipi acaben afectant els que l’envolten, fent palès, per si hi havia algun dubte, el lligam entre les poblacions que conformem l’antiga baronia d’Eramprunyà. Viladecans, Castelldefels, Sant Boi i Sant Climent van parlar de fets i personatges, tant amb papers protagonistes com víctimes involuntàries, del període de la Guerra Civil. 

Begues va donar a conèixer el conflicte dels Xarmataires, que té origen al segle XIX i que esclata al primer terç del segle XX, i del més recent, el de la II fase de la construcció de la variant de la carretera de Begues, que abasta des dels darrers anys de segle XX fins als primers del segle XXI. Gavà va exposar les dificultats i entrebancs per crear la Unió de Cooperadors i per aconseguir que el Castell de l’Eramprunyà passés de titularitat privada a pública i denunciar com aquest canvi no ha revertit el seu estat d’abandonament. Sant Boi i Castelldefels van tractar els moviments veïnals, personificats en les figures de la lluitadora feminista Montserrat Puig i Mollet, i de l’activista social Jesús Sánchez Pajares. I, finalment els moviments populars naturistes van tenir també el seu espai.

El Grup Tres Torres estem molt orgullosos d’haver acollit la trobada d’enguany a Viladecans i, sobretot, de l’oportunitat que aquestes trobades suposen de poder recordar i explicar tot allò que s’ha esdevingut als pobles que configurem l’antiga Baronia de l’Eramprunyà, de donar a conèixer el que hem estat perquè els que venen darrere ho tinguin present i ho sàpiguen estimar i conservar. 

Vicky Herrero Garcia 

 Vicenç Castelló Solina