divendres, 15 de setembre del 2023

Escoltar el silenci

                                  

Sovint havia pensat que volia reflexionar sobre el silenci, sempre m’ha aclaparat  molt estar en un lloc determinat i no poder parlar amb ningú pel soroll de fons. Les persones cada vegada més no parlem, cridem.

La pandèmia amb el confinament i el desconfinament  ha fet que ens plantegem la contaminació acústica en què vivim i pensem en  el silenci en si mateix.

És difícil aconseguir  practicar el silenci positiu a la nostre societat que  reclama la necessitat de desconnectar del jo i connectar amb el tot, ja que cada vegada més la nostre comunicació crea conductes addictives al soroll, dificultant el silenci.

El silenci i el soroll formen part de la nostra vida des de sempre però a mesura que el progrés ha evolucionat el soroll s’ha incrementat  a les ciutats, cotxes, motos, trens, avions, fàbriques... també a les nostres llars  al tenir cada vegada més electrodomèstics, es fa difícil escoltar el silenci tant a nivell individual com social.

El soroll afecta la vida, per la qual cosa és important educar sobre el silenci. Antecedents com des de la família i l’escola, tenim a Maria Montessori  que va dedicar temps a practicar el silenci entre la mainada pels grans beneficis i satisfacció que produïa.

Intentar practicar el silenci com qualsevol entrenament, cuida la nostra pau espiritual i la salut mental, ens aportarà tranquil·litat i calma emocional, facilita i estimula l’atenció i la concentració, ens ajudarà a desconnectar del soroll que ens envolta, socialment manipulador.

L’absència de soroll té efectes sanadors, diuen que només dos minuts de silenci absolut son més beneficiosos que escoltar música relaxant. Callar és  en realitat una acció, el silenci afecta la nostre vida, el nostre benestar.

Diuen que necessitem dos anys per aprendre a parlar i seixanta per aprendre a callar, penso que hi ha persones que ni amb seixanta anys aprenen a callar i escoltar. Sempre, però,tenim la solució de desconnectar.

Montse Pastor i Pujadó