divendres, 15 de setembre del 2023

La percepció del català

El català torna a estar d’actualitat, per diversos motius:

·         Ha esdevingut objecte de negociació política per al seu ús en el Congrés dels Diputats i per a la seva oficialitat en la Unió Europea, que esperem que tingui èxit.

·         I també continua sent actual, a Catalunya, l’alarma per la salut del català, tant per l’assetjament continuat d’algunes forces polítiques a la immersió lingüística en l’ensenyament obligatori, com perquè una part de la població de Catalunya, encara que hagi après la llengua catalana a l’escola, és lluny d’incorporar-la com a instrument de comunicació, i per tan de fer-se-la seva.

A banda de tots els grans arguments a favor del català, defensats per savis i sàvies que ho són molt més que els membres d’aquesta redacció, volem posar sobre la taula algunes qüestions:

·         La situació de la llengua catalana és de total vulnerabilitat i fragilitat respecte a la llengua castellana, la qual cosa fa que des de les institucions i administracions s’incorporin mecanismes de protecció i foment amb l’objectiu de millorar i ampliar la riquesa cultural dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. No es tracta de substituir sinó de sumar i de créixer plegats. Hem d’evitar l’assimilació en pro del bagatge cultural que aporta cada llengua. Són el prestigi de la llengua, els mitjans que s’hi esmercen, i la capacitat de cohesió social el que obre les portes a la seducció lingüística.

·         La globalització, junt amb la digitalització i els moviments migratoris juguen en sentit contrari, a banda dels interessos polítics a Catalunya i a Espanya. L’anglès és avui la llengua més internacional i el castellà obre les portes a tota l’Amèrica Llatina. L’expansió a través de les xarxes busca passadissos amplis a on el català també hi ha de tenir cabuda.

Amb tot, com deia algú no fa gaire, la diversitat lingüística és bellesa que ens enriqueix a tots. No podem renunciar-hi i hem de ser proactius en el seu ús i en la seva projecció social.