divendres, 15 de setembre del 2023

A les platges verges de Viladecans, primer naixement de tortugues babaues


Tots els naixements són motiu d’alegria. Més encara  si les nou vingudes són d’una espècie en perill d’extinció i venen al món a les platges verges de la teva ciutat.

M’hagués agradat veure la cara de sorpresa del banyista  que el dia 14 d’agost en veure les tres cries de tortuga babaua  acabades de néixer intentant avançar cap a l’aigua a la platja de la pineda de Viladecans.

 Sort en vam tenir que ell avisés al centre de recuperació d’animals marins (CRAM), fet que va permetre descobrir el niu amb una posta de cent tres ous de tortuga babaua (caretta caretta), una espècie catalogada, que es trobava amb molta freqüència a les aigües mediterrànies i que  actualment es troba amenaçada i en perill d’extinció per culpa de la destrucció de les platges verges, la pesca accidental, i la contaminació de l’aigua del mar com ara la produïda per les bosses de plàstic que la tortuga confon amb una medusa, la seva presa preferida, i que li causa la mort per asfixia. 

Dels cent tres ous trobats se’n van detectar uns quaranta-cinc sense obrir, sembla ser que la resta de les petites babaues  ja havien anat cap al mar. Durant les hores següents se’n van obrir fins a trenta-dos més  i la resta, les més petites i  febles, van ser  traslladades al CRAM  per a ser tractades a les incubadores artificials del centre i preparar-les per  la vida autònoma al medi marí. L’alliberament de les dinou tortugues es va produir quatres dies després del seu naixement pel mateix equip del CRAM que les havia custodiat i a les mateixes platges de Viladecans.

Desprès de més de deu  danys de seguiment de l’espècie només en tres ocasions s’ha tingut confirmació de la seva reproducció al Baix Llobregat i ha estat la primera vegada que tenim constància  del naixement a les platges de Viladecans d’aquesta espècie de tortuga. Esperem que les petites en fer-se grans recordin les nostres platges i tornin a dipositar els seus ous a les mateixes platges  que les van veure néixer.

Encarni Garcia