divendres, 15 de setembre del 2023

Els actes cristians de la Festa Major


Si m’ho permeteu, m’agradaria explicar aquí els actes cristians que es fan per la Festa Major, que són una faceta més de la festa i que no són gaire coneguts. Tot i que, de fet, com és sabut, als nostres pobles i ciutats les festes majors neixen habitualment com una festa en honor del patró del lloc, que generalment consisteix en una missa i una processó, i després s’hi afegeixen altres actes festius com balls o altres activitats similars.

A Viladecans la Festa Major va començar a celebrar-se, ja de temps antics, el 24 de juny, dia de Sant Joan, que era considerat el patró del poble. Després, cap a l’any 1700, els viladecanencs van preferir celebrar-la per la Mare de Déu de Sales, el 8 de setembre. Diuen que va ser perquè a finals de juny és temps de sega, i llavors el cereal era el cultiu majoritari a la població, i era molt difícil fer festa per aquelles dates. Qui sap.

Doncs bé. El cas és que en tots aquests segles el que sempre s’ha mantingut és la missa solemne de Festa Major, que ara té lloc cada any a les 12 del migdia del 8 de setembre. I a més d’aquest acte central, n’hi havia d’altres com ara una processó amb la imatge de la Mare de Déu després de la missa pels carrers del poble, i també un altre acte destacable, que era que el diumenge abans de la festa s’anava en processó, per la carretera, a buscar la imatge de la Mare de Déu de Sales a la seva ermita per portar-la a la parròquia, i el diumenge després de la festa es tornava la imatge amb una altra processó. Aquestes dues grans processons es van suprimir ara fa exactament cinquanta anys, el 1973.

Ara, doncs, continuem celebrant la missa solemne, en la qual hi participa gent de totes les parròquies, això com els capellans veïns i els que han estat en altre temps a les parròquies viladecanenques, a més dels fills de Viladecans. Aquest any, per exemple, ha fet l’homilia de la missa Manuel Rodríguez, capellà fill de Viladecans i que va ser ordenat com a tal recentment, el passat mes de juny. En aquesta missa, d’altra banda, també hi participa una representació de l’Ajuntament, presidida per l’alcalde.

I l’altre acte que fem per la festa major, i que vam iniciar fa pocs anys, és una pregària de preparació de la festa, que té lloc el dia 7 a les 6 de la tarda a l’ermita. Aquesta pregària, que s’anomena les Vespres, està formada pel rés de tres salms, amb cants i lectures. Tres quarts d’hores de pregària pacífica i tranquil·la de la qual en general tots els qui hi participem en sortim molt contents.

Evidentment, tots dos actes estan oberts a totes aquelles persones a qui els puguin interessar.

Josep Lligadas Vendrell