divendres, 15 de setembre del 2023

La Biblioteca acompanya l’èxit escolar

Comença el curs escolar i des de la Biblioteca de Viladecans s’ofereixen diverses activitats educatives adreçades a centres escolars de la ciutat amb l’objectiu d’acompanyar i completar l’educació de l’alumnat en diferents àmbits.

Aquestes propostes, lligades a la lectura, són ofertes des del Departament d’Educació de l’Ajuntament i són els centres escolars els que han de triar quina s’adequa millor al seu projecte educatiu. Així, cada any, l’Ajuntament, a través de diverses entitats com la Biblioteca,  posa a l’abast dels centres educatius un ampli ventall de propostes perquè els i les docents treballin amb l’alumnat els continguts curriculars d’una forma més pràctica i vivencial. Hi ha activitats orientades a cadascun dels diferents nivells educatius: escoles bressol, educació infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional.

Des de la Biblioteca es proposen un total de nou activitats adreçades a alumnat de totes les edats, és a dir, des de les escoles bressol fins a segon de batxillerat.  Aquestes propostes s’inclouen dins  de la iniciativa municipal emmarcada en el Pla Local per a la Millora de l’Èxit Educatiu  per contribuir a afavorir els aprenentatges d’infants i adolescents de Viladecans.

Un dels projectes més demanats els últims anys és Explorem la Biblioteca, una activitat adreçada a l’alumnat de 2n de primària que consisteix a conèixer com funciona el servei bibliotecari i posar en pràctica les explicacions mitjançant diferents proves didàctiques i dinàmiques que apropen els infants al funcionament de la Biblioteca.

Una altra proposta que compta amb una important demanda és Fem classe a la Biblioteca, que s’enfoca a treballar els projectes proposats a classe a l’espai de la Biblioteca. El professorat pot disposar dels recursos de la Biblioteca (llibres, base de dades, cercadors i altres entorns virtuals) per treballar amb l’alumnat els projectes que s’hagin de realitzar durant el curs. Està dissenyada per a tots els cicles de primària.

Les escoles bressol poden sol·licitar l’activitat Gaudim de la Biblioteca a través de la qual els infants poden aprendre com funciona la Sala Infantil, escoltar un conte i gaudir d’una estona per descobrir els llibres. Aquesta activitat també la poden demanar els tutors de l’alumnat de P4.

Pels pares i mares d’infants d’escoles bressol està pensada la iniciativa Biblioteca en Família. Una proposta que vol mostrar el fons destinat a l’educació dels més petits (Racó de Famílies) i que es completa amb una estona per divertir-se infants i famílies mirant i tocant els llibres de l’espai Petits Lectors.

Les Maletes Viatgeres també és una de les activitats amb més peticions per part dels centres educatius. Aquesta proposta, desenvolupada amb el Departament d’Igualtat de l’Ajuntament, és un recurs per treballar el no sexisme a les aules i consisteix en el préstec d’una maleta amb contes infantils per edats variades de temàtica no sexista. A més, inclou una guia de literatura no sexista que serveix per poder identificar la temàtica dels diferents contes i una petita explicació que facilitarà el treball a l’aula. S’hi troben llibres d’igualtat de gènere, corresponsabilitat domèstica, revisió d’estereotips, nous models de famílies, noves masculinitats i prevenció de violència de gènere. Aquestes maletes les poden demanar tots els centres escolars d’educació infantil i primària.

L’il·lustrador Joan Negrescolor és l’encarregat de desenvolupar Llegim imatges: l’àlbum il·lustrat. L’autor d’obres com La ciutat dels animals i Jo, Alfonsina explica a l’alumnat com es planifica la creació i realització d’un àlbum il·lustrat, mostra com s’han de llegir les imatges per poder interpretar-les i finalitza el taller amb una pràctica en l’experimentació en la creació d’imatges. Aquesta activitat està adreçada a l’últim curs de primària, és a dir, a 6è.

Trenquem estereotips és una de les últimes activitats que s’ha incorporat a les propostes que ofereix la Biblioteca als centres escolars.  Es tracta d’un projecte per a alumnes de 5è i 6è de primària que, mitjançant la lectura del conte Una catàstrofe afortunada d’Adela Turin, fomenta la lectura crítica amb l’objectiu de reflexionar sobre els estereotips de gènere i promoure els relats amb perspectiva de gènere.

Els instituts poden demanar tres tallers diferents. Per una banda, l’alumnat de 3r i 4r d’ESO poden sol·licitar l’activitat El relat: com llegir-lo, que el desenvolupa el narrador i conductor de clubs, Carles Alcoy, que insisteix en la necessitat de la importància del relat com a eina per esmolar el pensament crític i social.

També poden accedir al taller Llibres i feminismes l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat. Aquesta activitat fa un breu recorregut per la història del feminisme i es presenten recomanacions de llibres feministes i s’insisteix en la necessitat de llegir obres de qualitat per informar-se i contrastar arguments.

Finalment, s’ofereix a 1r de batxillerat la proposta La nostra ciutat: objectiu del treball de recerca de batxillerat. Una iniciativa on s’informa dels recursos disponibles a l’Arxiu Municipal i a la Biblioteca de Viladecans, així com de l‘ampli ventall de temàtiques relatives a la realitat local de Viladecans, els quals poden ser objecte dels treballs de recerca que s’ha de realitzar al llarg del segon curs de batxillerat. El taller se centra a conèixer quines són les fonts d’informació que poden emprar, relacionades a qualsevol àmbit, en especial  les locals, que els escolars poden tenir el seu abast, de cara a un treball de recerca centrat en Viladecans. Es posa èmfasi en el valor qualitatiu que proporciona treballar amb fonts primàries o secundàries d’informació, moltes d’elles conservades en l’Arxiu Municipal o Biblioteca de Viladecans i descrits a partir d’inventaris, repositoris i catàlegs. Una petita pràctica mostra a l’alumnat la metodologia que cal emprar quan es treballa amb documents d’arxiu i altres fonts primàries o secundàries d’informació: fonts textuals, comptables, gràfiques, cartogràfiques o audiovisuals.

Tota la informació de les activitats i la sol·licitud ja es troba disponible a la pàgina web: https://www.viladecans.cat/ca/activitats-la-millora-de-lexit-educatiu?nidView=48167

Els centres educatius poden fer la sol·licitud de les activitats fins el 30 de setembre i serà la Biblioteca qui es posi en contacte amb la Direcció o responsables dels cursos per confirmar dates.


Plantes d’interior

Borja Bagunyà

Barcelona: Editorial Empúries, 2022

Aquesta nova edició, revisada per l’autor i amb un pròleg escrit per a l’ocasió, posa al dia un llibre cabdal en l’obra de Borja Bagunyà. Publicat originalment el 2011, a Plantes d’interior enfila tretze narracions d’una imaginació, exuberància d’estil i virtuosisme tècnic sense límits. L’autor d’Els Angles morts mostra a aquesta obra diverses menes de gegants, festes que no s’acaben, grans esperances blanques, maneres ideals de no escriure res sobre Katherine Mansfield, contes sobre els problemes de sentir-se exòtic, sobre telesèries visionàries, sobre el preu de posar un preu, sobre la impossibilitat de no trair certes coses, sobre la vida en una casa de mobles, sobre el lacat japonès, les tesis carnívores, els dibuixos en planta, les plantes de companyia i sobre aquesta cosa d’arribar a casa i trobar-la massa plena, o massa buida, o massa igual, o massa canviada i voler ser, de cop, a qualsevol altra banda. Un llibre de relats imprescindible, ple de joc i intel·ligència a cada ratlla.

Paisatges literaris

Núria Solsona

Barcelona: Zahorí, 2023

Paisatges literaris reuneix vint-i-cinc obres mestres de la literatura juvenil i universal en un viatge iniciàtic pels llocs on un dia van viure o van somiar els seus autors. Un bonic homenatge a la literatura i una invitació a la lectura dels clàssics. A més del protagonisme del paisatge, totes les històries recollides en aquesta obra comparteixen una connexió profunda: el desig de llibertat i el poder de la paraula escrita. El paisatge de L’Illa del tresor, de Les aventures de Tom Sawyer, de Shiddhartha, de La meva família i altres animals o d’El Camino de Delibes són només alguns dels territoris literaris que recorre el llibre amb les belles il·lustracions de Núria Solsona. Una invitació a viatjar a través de la literatura.

Cesc i Alabert

Chris Naylor-Ballesteros

Barcelona: Ediciones Ekaré, 2023

En Cesc i l’Alabert s’ho passen la mar de bé jugant a fet i amagar. Però l’Alabert no és gaire bo encara que pensi el contrari. En Cesc sempre guanya. Però, i si guanyar no fos el més important? Un llibre molt divertit sobre l’amistat. Per a infants a partir de 6 anys.