divendres, 15 de desembre del 2017

Ara solucions. Ara, Iceta!

21-D Com ja hem fet altres vegades, també ara, amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya del proper dia 21, hem demanat a totes les formacions polítiques amb representació parlamentària que ens fessin arribar un escrit amb els seus plantejaments i propostes. N’hem rebut quatre i aquí us els oferim.


El 21 de desembre estem tots i totes cridats a exercir el dret de vot en les eleccions al Parlament de Catalunya. És l’hora de superar la política dels darrers anys que ens ha portat a un xoc de trens institucional, a la pèrdua de confiança de l’economia catalana i, per tant, a una forta inestabilitat política i social.

Els socialistes pensem que amb aquesta convocatòria tenim l’oportunitat d’avançar i de deixar enrere els darrers temps de crispació i de ruptura, recuperar el seny i, el més important, la convivència de tots i totes.

Volem una Catalunya lluny de la política de blocs. Seria irresponsable deixar el govern en mans dels que ens han portat a aquesta situació i, també, dels que porten anys ignorant el problema o la seva proposta no va més enllà d’aquesta confrontació.

Els socialistes volem recuperar la Catalunya de tots i totes. I l’única persona amb capacitat d’interlocució amb totes les parts és el nostre candidat Miquel Iceta. A més, som els únics que proposem un nou acord per reformar la Constitució Espanyola que converteixi Espanya en un Estat federal, democràtic i social que assumeixi plenament el seu caràcter plurinacional. Aquesta proposta hauria de ser referendada així com el nou Estatut federal. 

Els socialistes no volem vencedors ni vençuts, no volem majories del 51% que s’imposen a la resta. Volem doncs, un acord que compti amb una àmplia majoria social.

Per altra banda, els 15 dies de campanya electoral serveixen també per explicar el programa electoral. Les nostres propostes s’encardinen al voltant del concepte JUSTICIA SOCIAL. La precarietat laboral ha vingut acompanyada per polítiques -del PDCAT i ERC- que han agreujat les desigualtats mentre s’ha reduït la despesa en serveis públics. Davant aquesta situació proposem diferent eixos d’actuació:

Un desenvolupament econòmic dinàmic en un territori sostenible. Aquí destaquem l’Acord per l’estabilitat i la confiança amb sindicats i patronal, que garanteixi l’estabilitat política i la seguretat jurídica que faci retornar les milers d’empreses que han traslladat la seu social i ens faci recuperar el crèdit davant el món econòmic i financer. Proposem també un Pla Especial d’inspecció laboral per combatre l’abús i l’explotació laboral. Volem infraestructures adaptades al territori amb la millora en especial de la xarxa de rodalies i el corredor mediterrani.

Valors, la cultura i l’educació per una ciutadania plena. Els socialistes recuperarem i actualitzarem del Pacte Nacional per l’educació per desenvolupar un servei públic d’educció inclusió i de qualitat amb l’objectiu de lluitar contra el fracàs i l’abandonament escolar. Creiem que l’educació 0-3 anys és una política per la igualtat d’oportunitats fonamental, garantirem places d’escola bressol suficients i amb el finançament necessari pel seu desplegament.

Una societat inclusiva, més justa i cohesionada. Farem un pla de xoc de temps màxims d’espera garantit a la sanitat, reforçarem i reformarem l’atenció primària, prioritzarem l’atenció domiciliària en l’atenció a la dependència. Impulsarem una estratègia d’actuació integral contra la pobresa infantil, augmentarem el parc públic d’habitatge de lloguer. Aprovarem una llei de gent gran per garantir els seus drets i desenvoluparem les lleis existents de lluita contra la xacra masclista. 

Una democràcia forta: defensa del que és públic, política i institucions al servei de la ciutadania. Treballarem per uns mitjans de comunicació de qualitat i plurals, per una llei electoral per millorar la representació al Parlament Català. Impulsarem un Pacte Nacional de Reforma de l’administració per fer de la integritat i l’ètica el motor de la governança i recuperarem el prestigi perdut a Catalunya i Europa. 

En resum, els socialistes volem una Catalunya més justa i més inclusiva, cohesionada, una Catalunya de tots i totes. Per aquests motius ARA ICETA.

Elena Alarcón Méndez