divendres, 15 de desembre del 2017

Catalunya en Comú Podem, el vot per a una ampla majoria

21-D Com ja hem fet altres vegades, també ara, amb motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya del proper dia 21, hem demanat a totes les formacions polítiques amb representació parlamentària que ens fessin arribar un escrit amb els seus plantejaments i propostes. N’hem rebut quatre i aquí us els oferim.


Les eleccions del 21-D no van només de com es configura un govern. Van de com superar aquesta situació. Catalunya és més gran i diversa que un plebiscit sobre dos blocs enfrontats. Primer cal arribar a acords i després ja es debatrà el Govern per a aquests acords. Per desgràcia ens trobem amb un bloqueig que pot acabar amb els anhels de canvi que, de forma plural, són presents en diferents corrents del nostre país. 

És un bloqueig marcat per una acció de Govern del PDECat i ERC que ha deixat enrere de forma dramàtica la meitat del país i ha acabat per frustrar l'altra meitat. Un bloqueig marcat per aquells que, com Ciutadans i PSC, sense una alternativa real per a Catalunya ni per a Espanya, més enllà de donar suport al PP en els moments claus, han acabat per validar la manca de sortides dialogades i la intervenció de l'autogovern. Només som forts quan construïm els nostres somnis des de la nostra diversitat.

La solució no passa per reiterar el bucle infinit, proposant governs dels uns contra els altres, no passa per fulls de ruta de part que ens han portat a la realitat actual. Per a nosaltres, la solució és construir des de la nostra pluralitat un "New Deal", un nou acord per a Catalunya, un nou pacte entre els catalans i catalanes, que ens permeti sortir de les fractures actuals reforçats com a país i amb majors quotes de justícia social.

Els temps del bucle no han donat solució a l'atur crònic i la creixent precarietat, el 86% dels nous contractes són temporals i duren menys de dos mesos; ni s'han revertit les retallades en educació i sanitat; ni s'ha actuat per assegurar el dret a un habitatge digne, quan el preu de lloguer a Catalunya supera en un 48% la mitjana estatal. I quan al centre no està l'articulació social, tampoc hi ha la possibilitat real d'avançar en l'afirmació nacional.

Hem de passar del bucle a una nova etapa. Una època on es doni resposta a les demandes de la gent, on el Govern actuï pensant en tota la societat, sense deixar ningú al marge. És el moment d'obrir aquesta nova època, recollint el fil històric del catalanisme progressista per millorar la vida de la gent i avançar en el reconeixement de les diverses sobiranies. 

Aquest nou acord ha de ser econòmic, polític, social i nacional. Ha de partir dels amplis consensos que ens fan forts com a poble, incloure el blindatge dels drets socials, una hisenda pròpia i solidària, una nova arquitectura institucional que posi en el centre als municipis, que han estat la base de la resposta social a la crisi, i que construeixi una nova relació bilateral, de tu a tu, amb l'Estat. 

En el marc d'aquest nou acord també s'ha de produir un pacte de claredat entre els catalans i les catalanes sobre com fer efectiu el dret a decidir. El canvi, i no la frustració, la transformació i no el bloqueig dels blocs, la calidesa i no la fractura, ha de ser la base per a la construcció d'un nou projecte a Catalunya, que ens permeti impulsar el canvi progressista a Espanya. Només canviant primer Catalunya, ajudarem a canviar Espanya. 

Per aconseguir-ho hem de deixar de votar contra els altres per votar per nosaltres en tota la nostra pluralitat, amb tota la nostra grandesa com a país. Aquest és el vot decisiu: el de Catalunya en Comú Podem. El vot per canviar el nostre país a favor de l'àmplia majoria de la gent i no a favor de la meitat del país, sigui qui sigui aquesta meitat

Nucli Viladecans en Comú