La pandèmia continua aixafant-nos la guitarra: enguany tampoc no podrem tenir en el format habitual i multitudinari ni Fira de Sant Isidre ni Mostra d’entitats. Dues fites importants en el calendari de la ciutat, tant per recordar els orígens agrícoles de Viladecans i les aportacions i necessitats dels pagesos, com per posar a l’abast de veïns i veïnes una gran part de l’associacionisme viladecanenc, cosa que té especial valor en una societat cada cop més individualista i més consumista.
Enguany la Mostra tindrà un altre format: mig digital i mig presencial. Per al format digital, les entitats participants han elaborat un vídeo de presentació. Tot un repte per posar en pràctica les noves tecnologies que tots plegats en aquests temps hem anat aprenent. D’altra banda recordar els propis objectius i fer l’esforç de comunicar-los públicament sempre és un bon exercici per treure’ns la pols de rutines. Quant al format presencial, la Rambla Modolell acollirà una exposició de quadres que contenen fotografies de l’activitat de cada entitat, degudament decorats per elles mateixes. En el moment d’escriure aquestes ratlles podem dir que la creativitat mostrada per les entitats en una cosa tan aparentment senzilla desborda tot esquema.
Molts són els reptes de les entitats: no caure en el clientelisme, evitar bretxes digitals, mantenir un bon funcionament democràtic i participatiu, estar atents a les noves necessitats, transmetre la saviesa acumulada als més joves, ser crítics, creatius i transformadors per donar resposta als nous reptes, ser inclusius amb les persones amb més dificultats i solidaris amb les minories, crear una cultura comunitària, contribuir a la cohesió social... Però aquesta Mostra, tot i les seves mancances, posa damunt la taula que, efectivament, el cor de les entitats, que també és el cor de Viladecans, batega amb força i és immune als virus.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada